Već godinama "pred Srbijom teški dani": Čemu to služi?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo izjavio da su pred Srbijom "teški dani", ovaj put pred sastanak sa zemljama Kvinte.
Već godinama "pred Srbijom teški dani": Čemu to služi?
Foto: 021.rs
Kako Danas piše, o "teškim danima" je govorio i nebrojeno puta u prošlosti, pa se postavlja pitanje zašto mu je ovo omiljena floskula.
Prvi put se dotakao "teških dana" još početkom 2015. godine kada je kao premijer saopštio građanima da je MMF dao signal našoj Vladi da se nalazi na dobrom putu, i da mogu da računaju na nas.
 
O "teškim danima" Vučić je govorio i 2016. godine, kada je u oktobru zbog dijaloga Beograda i Prištine još jednom krenula kriza. A potom i svake godine zaredom, bar po jednom.
 
"To je dobro uigrana predstava kojom se kataklizmičnim najavama izaziva briga i strah kod naroda kako bi im se skrenula pažnja sa nekog Vučićevog fijaska, džeparenja ili implementacije nekog njegovog dogovora kojim se prodaje ili izdaje nacionalni interes", kaže za Danas predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš.
Dodaje da je Vučič ovaj put posegnuo za "teškim danima" jer se, kako kaže, implementira sporazum između njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija po kojem Kosovo ulazi u međunarodne institucije.
 
Sociolog Jovo Bakić kaže da se ovakvim Vučićevim najavama "teških dana" i "najhladnijih zima" u društvu stvara stanje zastrašenosti i uzrujanosti.
 
"Tada opada sposobnost racionalnog mišljenja, pa se i zaklanja ono što nepomenik, koji se istovremeno predstavlja kao spasitelj nacije, zapravo radi", kaže Bakić.
 
Stvaranjem ovakve atmosfere, kako dodaje sagovornik Danasa, Vučić nastoji da umanji nezadovoljstvo naroda zbog nepovoljnih vesti.
 
"Kada se dođe do nekog nepovoljnog ishoda, prosečan građanin odahne, pa zaključi da smo ipak dobro prošli, kako je teška situacija i kako je moglo da bude", navodi Bakić.
 
To onda, kako kaže sagovornik Danasa, traje do prve sledeće situacije kada će Vučić ponovo primeniti ovaj isti metod.
 
"Ova politika sistematskog zastrašivanja izuzetno negativno utiče na javno zdravlje, a i groblja nam postaju zaista mala (setimo se kako je zastrašivao penzionere tokom pandemije)", kaže Bakić.
Politikolog Duško Radosavljević ističe da stvaranje ovakvog narativa floskulom "teški dani", predsednik Vučić želi sebe da prikaže kao spasioca.
 
"Setite se spasavanja deteta iz snežne mećave, onda izgravanja Robina Huda kada treba spasavati penzionere kojima je prethodno zavukao ruku u džep", kaže Radosavljević.
 
Dodaje i da je jako teško ući u motive takvog ponašanja.
 
"Stalna ta priča da nas očekuju teški dani se može prodavati publici koja je naučila da ima tatu celog života, koji stoji iza nje i volšebno je izvlači iz svake situacije. I tu se pojavljuje Vučić kao jedan superiorni zaštitnik države", kaže Radosavljević za Danas.
 
Smatra da je Vučićevo najavljivanje "teških dana" vremenom postalo kontraproduktivno.
 
"Ako želite da imate tržišnu privredu, moderni kapitalizam, ako hoćete jednostavno samo svakodnevni život, onda ta vrsta javne malodušnosti ne može da donese nešto dobro", zaključuje Radosavljević.

Komentari 47

  • Izvidjac Futog

    28.03.2024 14:49
    Teski
    Teški dani su tu teški dani će biti.Svuda u svetu.Nema potrebe za nekim velikim. dramatičnim najavama i objasnjenjima.Sto bi rekao Nikola Pašić .Drzte se braćo spasa nam nema propasti nećemo.
  • Temerinac

    28.03.2024 13:40
    Skloni se ako ti je teško, podnesi ostavku ! Ima ko će umesto tebe da brani teritoriju Srbije i da koristi promenu odnosa snaga u svetu gde su saveznici Srbije ojačali !
  • Zare

    28.03.2024 13:20
    Dvojac SNS-SPS proizasli iz radikala i JUL-a, uporno teraju pricu o ruskoj podrsci sto ce nas na kraju kostati nesagledivo puno, dok samoj Rusiji u sustini nije bitna velicina Srbije pa makar se skupila do beogradskog pasaluka, samo da im je jedna mala baza za kojekakve sisteme u secu Balkana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).