Napuštene kuće sa nepokošenim dvorištima - adrese fantomskih organizacija koje su dobile milione

Napuštene kuće sa nepokošenim dvorištima, stanovi bližih i daljih rođaka, adrese na kojima nema naznaka udruženja - ovo su sedišta fantomskih organizacija koje su dobile milione dinara za projekte.
Napuštene kuće sa nepokošenim dvorištima - adrese fantomskih organizacija koje su dobile milione
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ti projekti bi trebalo da, između ostalog, pomognu poljoprivrednicima, ugroženim grupama ili razvoju kulture, piše BIRN.
 
Ove organizacije potrošile su novac ne ostavljajući nikakvog javnog traga ni o sebi, ni o projektima.
Novinari BIRN-a došli su ispred dve trošne i veoma stare kuće. Zatekli su lim na prozorima, zapuštenu fasadu, rupe na krovu i katanac na ulaznim vratima, koji uverljivo svedoče o tome da u tim kućama odavno niko ne živi.
 
GPS ipak pokazuje da su na pravoj adresi - Beogradska ulica, Grocka. Na ovom mestu, kako pišu, trebalo bi da bude sedište organizacije Centar za kulturu, edukaciju i kreativni razvoj FOS.
 
"Ovde nema nikog, niti bilo ko dolazi već godinama. Ja povremeno pokosim travu u dvorištu, jer ne mogu da gledam tu džunglu korova i trave", kaže komšija kog zatiču.
Ovo udruženje je tokom 2021. i 2023 dobilo milione dinara za pomoć deci - o ovim projektima, kao ni o udruženju nije moguće pronaći bilo kakve informacije, kao ni kontakt telefon.
 
FOS je samo jedna u nizu organizacija koje su dobile milionski iznos iz budžeta, a da ni o njima, ni o projektima koje je trebalo da sprovedu nema javno dostupnih podataka.
 
BIRN je istraživao rad 396 organizacija koje su na javnim konkursima od 15 ministarstava Vlade Srbije dobile više od milion dinara tokom 2022. i 2023. godine. Ministarstva su ovim udruženjima, u tom periodu, podelila ukupno 2,6 milijarde dinara (22,7 miliona evra).
 
Istraživanje BIRN-a je pokazalo da su više od četvrtine te sume, odnosno 683 miliona dinara (5,8 miliona evra), dobile nevidljive, fantomske organizacije, poput FOS-a.
Kako navode, organizacijama koje su direktno ili indirektno povezane sa vladajućom partijom ili državnim funkcionerima, odnosno GONGO, dodeljeno je 135 miliona dinara (1,1 milion evra).
 
Kako izgledaju te adrese i opširnije o istraživanju pročitajte BIRN-a pogledajte i pročitajte OVDE.
  • Лаки

    29.03.2024 10:10
    Фамилија
    Ко ће коме, ако неће свој своме.
  • Predrag

    28.03.2024 18:53
    Trag u šumi
    Svi putevi vode ka Oskaru,bilo ko da je.U ovoj zemlji postoji samo jedan uhodani sistem - pokradi sve što možeš ,uništi sve što možeš!
  • Came

    28.03.2024 15:41
    Gotov je
    Krenula sns kola nizbrdo pucaju po savovima svaki dan nove afere i kradje dsa vidimo ko ce prvi bezati sa nikole tesle

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.