Popis stanovništva na Kosovu počinje 5. aprila

Na Kosovu 5. aprila počinje popis stanovništva, kako bi se stekao precizan uvid u socijalne i društvene uslove života građana.
Popis stanovništva na Kosovu počinje 5. aprila
Foto: Pixabay
Građani će u okviru popisa popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999 godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.
 
Popis će trajati do 17. maja, a preliminarni rezultati biće objavljeni u roku od tri meseca po završetku procesa, navodi Gazeta ekspres.
Posle više od dve godine odlaganja, Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.
 
U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.
Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o "ratnoj odšteti" i registraciji raseljenih lica.
 
Prema zakonu, svaki stanovnik Kosova u obavezi je da tokom popisa dostavi popisivaču sve tačne podatke u upitnicima za popis stanovništva.
 
U individualnom upitniku ima ukupno 42 pitanja, a izjava o verskom uverenju je uključena u obrazac.
 
Ispod pitanja se pojašnjava da prema Ustavu Kosova, registrovano lice može izabrati da se ne izjasni po pitanju veroispovesti, a isto se odnosi i na pitanje o etničkoj pripadnosti.
 
Agencija za statistiku Kosova uvrstila je u popis upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u Evropskoj uniji.
 
Upitnik podrazumeva i izjašnjavanje o vrednosti uništene imovine tokom sukoba, od 10.000 evra do više od 40.000 evra.
Poslednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine, prema kome je ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio 1.739. 825 .
 
U tom popisu nisu bili obuhvaćeni stanovnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.
  • Ташоли

    28.03.2024 19:59
    Живо ме занима колико људи живи на територији (Републике Србије) са око 500.000 регистрованих бројева мобилне телефоније.
  • Samo posteno

    28.03.2024 17:28
    Obavezno upisati i one sto su 30 god u Svajcarskoj i njihovu decu koja su 5 puta bila na Kosovu mozete cak i njihovu jos nerodjenu decu.
  • Odin

    28.03.2024 17:18
    U 100 marki da stanovnici servernih opstina nece ucestvovati ponovo. Bilo bi previse porazno da saznamo koliko zaista ima stanovnika koji se izjasnjavaju kao Srbi na Kosovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).