ODIHR: Promene manje ključnih aspekata izbornog zakona moguće i pre lokalnih izbora u Srbiji

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da bi Skupština Srbije mogla i uoči predstojećih lokalnih izbora da razmotri neke izmene izbornog zakona.
ODIHR: Promene manje ključnih aspekata izbornog zakona moguće i pre lokalnih izbora u Srbiji
Foto: 021.rs
Tim izmenama bi bili promenjeni njegovi "manje ključni aspekti", na osnovu preporuka iz njenog konačnog izveštaja o decembarskim izborima, objavila je danas N1.
 
U odgovoru televiziji N1, na pitanja upućena pre mesec dana, ODIHR je naveo da su od 25 preporuka iz konačnog izveštaja o izborima u Srbiji, objavljenog 28. februara, neke relevantne za sve vrste izbora, dok su druge specifične za parlamentarne izbore.
"Dok dobra praksa kaže da osnovne aspekte izbornog zakona ne treba menjati u roku od godinu dana pre izbora, promene manje ključnih aspekata koje imaju za cilj poboljšanje integriteta procesa mogu se generalno menjati i razumno bliže izborima. Skupština Srbije bi svakako mogla da razmotri neke od ovih zakonskih izmena i uoči lokalnih izbora", prenosi N1 odgovor ODIHR na pitanje da li preporuke treba sprovesti do predstojećih lokalnih izbora.
 
ODIHR je takođe izrazila uverenja da su njene preporuke "važne radi osiguranja da budući izbori u Srbiji budu bliže međunarodnim demokratskim standardima".
"Međutim, dobra praksa zahteva da se značajne promene u zakonskom okviru ne uvode neposredno pre izbora, po principu da se stative ne pomeraju usred utakmice. U suprotnom, takve promene bi mogle da stvore zabunu i dovedu do nestabilnog izbornog okruženja", navodi se u odgovoru.
 
Na pitanje kome su preporuke ODIHR upućene - državnim funkcionerima, opoziciji ili privatnim medijima, Kancelarija OEBS navodi da su preporuke upućene "različitim stranama, pri čemu je većina usmerena ka vlastima da ih sprovedu prilagođavanjem zakona, prakse ili poboljšanjem nadzora".
 
"Međutim, postoje i preporuke za medije, kao što je pružanje nepristrasnih informacija o učesnicima izbora i omogućavanje biračima da naprave izbor baziran na nepristrasnom informisanju", navodi se u odgovoru na pitanje u kojem je televizija N1 konstatovala da je tadašnja premijerka Ana Brnabić prilikom analize konačnog izveštaja tvrdila da Junajted medija treba da sprovede preporuke ODIHR.
 
ODIHR navodi i da mediji "treba da iskoriste svoje pravo na uređivačku nezavisnost i da izbegavaju korišćenje materijala stranaka u informativnim programima, posebno tokom izbornih kampanja".
 
"Političke stranke se, takođe, podstiču da razmotre preporuke kao što su promovisanje učešća žena u političkom životu, povećanje njihove vidljivosti tokom izbornih kampanja i unapređenje njihove uloge u politici. Iako preporuka poziva na uvođenje dodatnih mehanizama i podsticaja za postizanje ovih ciljeva za koje bi bilo potrebno novo ili izmenjeno zakonodavstvo, same političke partije su takođe pozvane da preuzmu inicijativu za unapređenje", dodaje se.
 
Na pitanje da li preporuke ODIHR otvaraju prostor da svako može da ih analizira kako želi i zašto je to tako, povodom suprotnog tumačenja konačnog izveštaja od vlasti i opozicije u Srbiji, Kancelarija OEBS navodi da daje preporuke "na osnovu posmatranja konkretnih izbora i ukupne ekspertize u toj oblasti" i da su se "sve države OEBS obavezale da će odmah pratiti te preporuke".
 
"Kao i u svim zemljama u kojima posmatramo izbore, ODIHR je ponudio srpskim vlastima pomoć u sprovođenju preporuka. U isto vreme, znak je zdrave demokratije ako postoji široka javna debata o najboljim načinima da se krene ka implementaciji", dodaje ODIHR.
 
Na konstataciju N1 da se u konačnom izveštaju izjednačavaju kablovske TV stanice i one sa nacionalnom frekcencijom, ODIHR upućuje da se za više informacija o preporukama u toj oblasti pogleda odeljak o medijima u konačnom izveštaju.
  • w/e

    28.03.2024 21:25
    cool
    Posto opozicija nije bila zadovoljna iznenadjujuce dobrim rezultatima proslih izborima, na narednim ce propasti totalno i stvari ce se vratiti na staro.
  • SUMP

    28.03.2024 19:04
    Odmah uvesti zakon da pravo glasa imaju samo oni koji najmanje godinu dana žive na datoj adresi.
  • zztop

    28.03.2024 19:00
    Pa ko može uveriti precednika/cu skupštine da su promene potrebne ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.