Analitičar: Moguće odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope, nije sve tako kako izgleda

Analitičar i osnivač Centra za afirmativne društvene akcije iz severnog dela Mitrovice Miodrag Marinković izjavio je za Demostat da je moguće odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope.
Analitičar: Moguće odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope, nije sve tako kako izgleda
Foto: Pixabay
Naveo je da bez obzira koliko se čini da je Prština u lagodnoj situaciji i da je njeno članstvo u Savetu Evrope puka formalnost, stvari nisu ni približno povoljne po vladu u Prištini.
 
Iako se to u javnosti uzima kao "svršena stvar", postoje izvesne naznake da ċe vodeċe zapadne diplomatije od Kosova zahtevati jasne garancije da ċe ozbiljno raditi na ispunjenu uslova za članstvo, preciznije uslovu o formiranju Zajednice srpskih opština, precizirao je Marinković za Demostat.
On je ukazao na to da su takve garancije potrebne "jer je kredibilitet trenutne kosovske vlade i njenog lidera Aljbina Kurtija ozbiljno poljuljan serijom jednostranih poteza u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije".
 
"Zbog toga postoje snažni glasovi unutar Komiteta ministara da se od Prištine zahtevaju konkretni koraci ka formiranju ZSO, a ta očekivanja će najverovatnije biti predočena u uslov da do majskog zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu Kosova predlog statuta ZSO, koji je izradila EU, na ocenu ustavnosti", rekao je Marinković.
Prema njegovim rečima, iako je taj korak na prvi pogled proceduralne prirode i politički neobavezujuċi, te se čini da bi Vlada u Prištini mogla vrlo lako ispuniti taj uslov, stvari ni izbliza nisu tako jednostavne.
 
On ističe da treba početi od činjenice da Kurtijeva vlada nema kontrolu nad Ustavnim sudom i da on deluje potpuno nezavisno, te nije isključeno da, vođen pravnim merilima, Ustavni sud da pozitivno mišljenje o statutu ZSO koji je predložila EU.
 
"Politička težina eventualne pozitiivne odluke Ustavnog suda je ogromna i može imati snažne posledice po Kurtijevu vladu. Pre svega, čak i simulacija kooperativnosti po pitanjima interesa Srba na Kosovu, može imati negativne posledice po njegovo biračko telo, godinama građeno i negovano na nacionalističkim narativima i antagonizmu prema Srbima", objašnjava Marinković.
 
Kako je istakao, činjenica je da bi eventualna pozitivna ocena Ustavnog suda, izbila iz ruku glavni argurment Kurtija protiv uspostavljanja ZSO, a to je da je taj predlog neustavan.
 
Ukoliko bi Ustavni sud potvrdio ustavnost EU predloga statuta ZSO to bi značilo da je taj predlog konačan i da se o njemu više ne može pregovarati, kazao je Marinković i ukazao da je upravo namera i taktika Kurtija da daljim pregovorima dodatno obesmisli prerogative koji se tim dokumentom garantuju srpskoj zajednici.
 
Indikacije da ċe Komitet ministara insistirati da Vlada Kosova pre dobijanja članstva pošalje zahtev Ustavnom sudu dolaze iz kredibilnih izvora unutar Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i to zemlje koja podržava nezavisnost Kosova, rekao je Marinković.
 
On je dodao da u slučaju da se istraje sa tim zahtevima, odnosno da dobiju potrebnu veċinu u Komitetu u maju odluka može biti i odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope.
  • xqt

    10.04.2024 07:08
    Privid privida
    Naravno da sve nije tako kako izgleda, već je u suštini mnogo, mnogo gore.
  • Plaćač poreza

    09.04.2024 21:11
    Vučić nikome ne da da živi normalan život. On bi svakoga da drži u zarobljeništvu kao građane Srbije. Na građane Kosova više ne može da utiče pa mu krivo. Kao što Putin nije dozvolio građanima Ukrajine da žive normalno u NATO i EU. To su tipovi ljudi koji mrze boljeg i uspešnijeg i vuku ga sa sobom u blato.
  • Branislav

    09.04.2024 20:55
    Samo se nadaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.