ODIHR: Dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji da se nastavi - uprkos političkim razlikama

Inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi uprkos političkim razlikama - poručila je danas Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).
ODIHR: Dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji da se nastavi - uprkos političkim razlikama
Foto: Beta/AP
Navode da je "ohrabrujuća spremnost političkih partija u Srbiji da razgovaraju o unapređenju izbornog procesa, ali su i dalje potrebni sadržajan dijalog i dublja posvećenost rešavanju postojećih razlika".
 
"Bilo je dobro videti da se napori poslednjih nedelja kreću ka nalaženju načina za sprovođenje naših preporuka", rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači.
"Međutim, važno je da posvećenost izražena u političkom spektru da se radi na sprovođenju naših preporuka, ne bude poremećena otvorenim političkim pitanjima, osiguravajući da pravila i prakse u vezi sa demokratskim izborima dobiju široku podršku", ukazao je on i podvukao da je "neophodan inkluzivan i transparentan proces da bi se obezbedili pozitivni ishodi koji će koristiti srpskom narodu sada i ubuduće"
 
Tokom dvodnevne posete Beogradu ove nedelje, Mekači je imao sastanke sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i mandatarom za sastavljanje nove vlade Milošem Vučevićem, kao i s predstavnicima vladajuće stranke i opozicije, Republičke izborne komisije i civilnog društva - naveo je ODIHR.
Uoči predstojećih lokalnih izbora u Beogradu, Mekači je "istakao važnost nepristrasnog međunarodnog posmatranja da bi se izgradilo poverenje birača u izborni proces i da bi to služilo kao odvraćanje od potencijalnih zloupotreba vlasti, pomažući da se uveri šira javnost i političke stranke u opoziciji da uspostavljen je dodatni nivo kontrole", navodi se u saopštenju.
 
"Pozivanje nezavisnih posmatrača izbora pokazuje posvećenost vlade demokratskim standardima i pokazuje da se oni aktivno primenjuju", navodi ODIHR.
 
ODIHR planira da 29. aprila za posmatranje beogradskih izbora otvori misiju koja će imati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih koji će stići neposredno pre dana izbora 2. juna.
  • Već

    18.04.2024 08:35
    Sada
    Je jasno da su ovde izbori šarena demokratska laža, ja bojkotujem
    Zato ima toliko apstinenata, oni su to videli pre ostalih
  • Aleksandar974

    18.04.2024 08:03
    EU vec deset godina insistira na formiranju zso. Tako insistiraju i na nastavku dijaloga oko izbora. Oni insistiraju i preporucuju,opozicija bojkotuje,a av vlada.
    Konkretno nista.
  • Нс бој

    18.04.2024 06:55
    Људи да ли сте ви нормални.Да ли неко верује да ће Вучић рећи,ево све фер услови победите,у реду је.Неће никад,није ни Слоба,ал је опозиција деловала паметније.
    Прво данашња опозиција нема инфраструктуру,нема месне одборе,чланове,све неки покрети.Друго само их интересује Београд,изборе у Војводини нису споменули,крађа само у БГ,нису имали своје контролоре по неким биралиштима у Србији.
    Треће опозиција мора да каже неке болне истине овом народу,и сад је експанзија национализма,ал ОП мора да каже другу националну политику,различиту од Вучићеве,политику помирења у региону,прихватању наших грешака и коначно разилажење са Милошевићевом заоставштином коју Вучић брани.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija