Danas peta runda dijaloga Beograda i Prištine o dinaru na Kosovu

U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Očekuje se da će glavna tema ponovo biti upotreba dinara na Kosovu.
Danas peta runda dijaloga Beograda i Prištine o dinaru na Kosovu
Foto: 021.rs
Delegaciju Beograda će i tokom pete runde dijaloga predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dok bi prištinsku stranu trebalo da predstavlja njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi. 
 
Petković je rekao da u Brisel dolazi sa svojim timom, u kojem su i finansijski eksperti.
"Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja", rekao je Petković.
 
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u ponedeljak da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prišine na novoj rundi razgovora, sa ciljem da se pronađe privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini da na KiM bude ukinut dinar.
"Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenih umova, fleksibilni i da budu orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima", naveo je Lajčak na Fejsbuku.
 
Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini, prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na KiM evro, održan je 4. aprila u Briselu.
 
Petković je tada rekao da je delegacija Beograda iznela izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.
 
Uredbom centralne banke u Prištini od 1. februara je jedina valuta u kojoj je dozvoljen gotovinski platni promet na KiM evro, što znači zabranu dinara. To je dovelo u ptanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.
  • Zika zivac

    18.04.2024 08:35
    znaci funta nista
    nista ni od dolara pa nista ni od dinara . Zakljucak nemaju kursnu listu nemaju ni platni promet ustvari nemaju nista. ali guraju dalje a nas tigar na samrti, jos da iskljuce apparate i da proglase smrt.
  • Миле транзиција

    18.04.2024 08:02
    Нас заступа Згубидан када прочита Куртију експозе има да се уведе Долар са обе стране Проклетија, ништа без зелене новчанице на коју су навикле обадве стране
  • Боксери лете у рај

    18.04.2024 07:38
    Ово не би издржо ни Мухамед Али ,какве рунде ,какви ударци али наш Мухамед AVi је на ногама до 15. рунде па на поене ,навијачи и стручни жири ће му по окончању чувеног меча Рика у Џунгли доделити златну рукавицу и прелазни појас

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija