Saopšteno da će beogradski i drugi lokalni izbori biti istog dana: Ovo je reakcija opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će se i beogradski i drugi lokalni izbori održati 2. juna, a opozicija je različito reagovala na ovu odluku.
Saopšteno da će beogradski i drugi lokalni izbori biti istog dana: Ovo je reakcija opozicije
Foto: 021.rs
Poslanik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će koalicija "Srbija protiv nasilja" večeras održati sastanak, na kome će biti donet zvaničan stav o najavi Brnabić da sve preostale lokalne izbore spoji sa novim beogradskim zakazanim za 2. jun.
 
Jovanović je za agenciju Beta rekao da ta odluka ne može biti pozitivna, jer nema mnogo vremena do tih izbora, zbog čega je opozicija "dovedena u situaciju da mora brzo da reaguje".
 
"Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su uradili ono što sam mislio da će uraditi - da nam pojedu vreme i onda da nas zavaravaju nekom pričom da će lokalni izbori biti u septembru i tako dalje, pa su onda uradili ovo što su danas uradili - spakovali sve izbore 2. juna. To opoziciju dovodi u situaciju da mora brzo da reaguje. Biće sve poznato posle sastanka danas popodne", rekao je on.
Prema njegovim rečima, Brnabić se "čas kune u Ustav, čas ga gazi".
 
"Zato je bitno bilo da kamere budu sve vreme prisutne za vreme vođenja razgovora, da bi narod video ko šta govori, a ne da prepričava Brnabić nakon toga šta je bilo na sastanku. Kolege iz koalicije govore jedno, a ona drugo. Ovo što ona radi, nema ni u Kolumbiji. Igraju se sa Ustavom, igraju se sa narodom, sa životima ljudi. Igraju se sa svima nama", kazao je Jovanović.
Ocenio je da bi, da se opozicija, uključujući "Srbiju protiv nasilja", desnicu i sve druge ujedinila na vreme - "Beograd u decembru bio slobodan grad".
 
"Krajnje je vreme da svi koji se ovde bave politikom i koji su aktivni u javnom životu - ovo možemo da menjamo samo zajedno. To podrazumeva da ostavimo svoje interese, ambicije i ideologije na stranu i da samo svi zajedno - bila odluka bojkot ili ne, možemo da smenimo Aleksandra Vučića, sve ostalo je gubljenje vremena", rekao je Jovanović.
 
Kazao je da će, kakva god odluka da bude o izlasku na izbore, Ekološki ustanak nastaviti da poziva ljude na zajedništvo, naglašavajući da je to jedini način da se dođe do uspeha.
 
Šef Poslaničkog kluba Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je FoNetu da je Brnabić bila primorana na ustupak opoziciji i predlog da svi lokalni izbori budu 2. juna, ali navodi da će konačna odluka o učešću na izborima biti doneta u konsultacijama sa kolegama iz opozicije.
 
"Mislim da je ovo značajan uspeh opozicije, koja je naterala Srpsku naprednu stranku da ustukne", rekao je Lazović koji konstatuje da je krađa izbora u decembru bila prevelika, da ju je ceo svet video i građani masovno na to reagovali.
 
Ovo ne znači da je situacija idealna, daleko od toga, smatra Lazović i dodaje da je velikim trudom i zrelošću opozicije došlo do ovakvog razvoja situcije.
 
Lazović je rekao da će se održati konsultacije sa kolegama iz opozicije i razgovarati o daljim koracima.
 
"Jasno je da su građani u Beogradu i drugim opštinama spremni za promene i ako se odlučimo na izlazak na izbore, to će biti teška borba, jer je malo vremena, a uslovi su i dalje teški", ukazuje on.
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović objavio je danas na društvenoj mreži Iks da opozicija čeka da komisija za reviziju biračkog spiska počne da radi svoj posao, čime "ima sve preduslove za pobedu".
 
On je podsetio da, uprkos krađi na decembarskim izborima, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nisu imali većinu.
 
Grbović je naveo da je sprečeno nasilno formiranje većine, dokazana je izborna krađa koja je postala međunarodno priznata činjenica i sprečeno je brzo odrađivanje izbora 28. aprila.
 
"Dobili smo spajanje svih lokalnih izbora 2.juna. Čekamo da komisija za reviziju biračkog spiska počne da radi svoj posao i imamo sve preduslove za pobedu", istakao je on. 
 
Predsednik stranke Srce centar Zdravko Ponoš izjavio je da današnja ponuda za izbore Brnabić nije dobra i stranka koju vodi ne bi je prihvatila ali će o tome odlučivati koalicija "Srbija protiv nasilja".
 
"Što se mene tiče koalicija može još večeras da izađe sa stavom. Kasno je za sreću, rano za tugu", ilustrovao je Ponoš, u izjavi za TV N1, navodeći da nema razloga za sreću u Srbiji sa sadašnjim vlastima i da je koalicija SPN dala maksimalni doprinos u razgovorima o izbornim uslovima.
 
On je naglasio da je SPN nastupala čvrsto u razgovorima i da je predlog vlasti posledica pritiska koalicije, kao i da je važno da se njeno jedinstvo očuva. Takođe je naveo da su se do sad koordinisale aktivnosti sa koalicijom NADA i da sa tom praksom treba nastaviti.
 
Kopredsednica Zeleno levog fronta i narodna poslanica Biljana Đorđević napisala je na mreži X da je Brnabić pristala na neke zahteve opozicije, ali da se borba nastavlja.
 
"Ana Brnabić pristala je da svi preostali lokalni izbori du u istom danu. I još načelno pristala na naš predlog načina rada o ispunjenju svih preporuka ODIHR-a uz borbu koja tek treba da pruži zakonski osnov za Komisiju za birački spisak. Idemo dalje borba se nastavlja", napisala je Đorđević.
 
Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović izjavio je da je najava raspisivanja svih lokalnih izbora zajedno sa beogradskim za 2. jun logična, jer je, kako je ukazao, vlast pojela vreme potrebno za najvažniji zahtev opozicije - za brisanje iz biračkog spiska glasača-migranata koji imaju lažna prebivališta.
 
"Opozicija učešće na izborima treba da prihvati tek kada ovaj posao bude završen i da se sa ovim datumom ne hvata na udicu Vučića i njegovih mentora sa zapada", rekao je Mihailović za agenciju Beta.
 
Naveo je da se "do 2. juna tehnički i pravno ne mogu ispuniti legitimni zahtevi opozicije za minimum uslova za slobodne, fer i demokratske izbore".
 
"Treba se Brnabić zahvaliti na predlogu i istrajati u svojim", rekao je predsednik POKS i poslanik Mihailović.
 
Poslanik i predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da će izbori 2. juna biti Hilovi (Kristofer, ambasador SAD) izbori, na koje on lično ne bi učestvovao. 
 
Jovanović je agenciji Beta kazao da je Zapadu potrebna bilo kakva stabilnost u Srbiji kako bi im predsednik Aleksandar Vučić, kako je rekao, i dalje isporučivao Kosovo i Metohiju i litijum. 
 
"Ja u toj igrariji ne bih učestvovao, ali konačnu odluku o (ne)izlasku NDSS na izbore 2. juna doneće organi stranke u subotu. Naravno, o tome ćemo razgovarati i s članicama koalicije NADA, kao i s ostalim opozicionim strankama i koalicijama", rekao je on. 
 
Jovanović je ocenio da način na koji je vlast odlučila da raspiše gradske i lokalne izbore za 2. juni pokazuje kako se Vučić poigrava i s državom i s opozicijom. 
 
"Iako je prošlo mesec i po dana od naših zahteva za minimum poštenih i fer izbora, ta odluka koja je danas saopštena će biti formalizovana tek posle 20. aprila što govori da Vučić ništa drugo ne radi osim da razmišlja kako da po svaku cenu ostane vlasti. Ja bih ga ostavio da se na izborima igra sam. Moj stav je da je jedino moguće da se demokratski izbori održe na jesen. Mislim da je tako nešto nemoguće 2. juna, jer nema vremena da se sprovedu radnje koje bi popravile izborne uslove", rekao je Jovanović.
 
Poslanik koalicije "Srbija protiv nasilja" i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je da će kolegama iz opozicije predložiti da se izađe na izbore 2. juna. Parandilović je agenciji Beta kazao da je odluka Ane Branbić i Aleksandra Vučića da se 2. juna objedine svi gradski i lokalni izbori očekivana. 
 
"Bojkot izbora je besmislen. Smatram da opozicija mora da se bori. Niko za Srbijom neće zaplakati ako nama do nje nije stalo. Na sednici predsedništva Srbije protiv nasilja predložiću da učestvujemo na izborima 2. juna", rekao je on. 
Upitan da li očekuje da će vlast primeniti preporuke ODIHR-a o izbornim uslovima, Parandilović je rekao da će Srpska napredna stranka (SNS) u praksi i dalje sprovoditi teror i da je opoziciju dovela pred svršen čin. 
 
"Teror je mehanizam vladavine Vučića i SNS-a, i sve ostalo će biti šminka za Evropu i svet. Pod Vučićem i SNS-om u Srbiji nikada neće biti demokratskih izbora. Oni su objedinjavanjem izbora za 2. juni odradili još jedan manevarski potez računajući da opozicija ne sme sebi da dozvoli luksuz da bojkotuje još jedne lokalne izbore jer bi to značilo ubistvo u pojam opozicionog biračkog tela", ocenio je on. 
 
Parandilović je rekao da opozicija s "brzom i ekspresnom" kampanjom i s jakim kandidatima sa gradonačelnike i predsednike opština može da pobedi SNS u Beogradu i u još desetak gradova i opština.
  • @milicica

    18.04.2024 23:29
    Koje mlade?!
    Misliš na nas koji smo pobegli preko i ne pada nam na pamet da se vraćamo ili na vas krezave iz akademije mladih balvana? Jesu li ti dali službeni lap top da možeš i od kuće da botujes ili radiš i drugu smenu u nekom magacinu, pa čukaš u komp dok ti partijski drugar stoji iznad glave?? Hm??
  • milicica

    18.04.2024 21:14
    jedino jos preostaje
    DA SE OPOZICIJI poklone izbori. Gladni vlasti i to ti je i nikad zadovoljni i uskoro krece prica o kradji. Oni ko gatare sve unapred znaju. Dajte uozbiljite se i pustite mlade da rade.
  • Imre

    18.04.2024 20:49
    Tek sam sad ukapirao zasto moje dvoje komsije idu doterani rano na lolima na izbore,jer se tog dana tek uvece vrate kuci.Za SNSi Vucica javno glasaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija