Objavljivanje podataka o broju birača u jedinicama lokalne samouprave od sada jednom mesečno

Podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji od danas će biti objavljivani jednom mesečno umesto na tri meseca što je do sada bila praksa.
Objavljivanje podataka o broju birača u jedinicama lokalne samouprave od sada jednom mesečno
Foto: 021.rs
To je saopšteno iz kabineta predsednice parlamenta Ane Brnabić.
 
Kako se navodi, to je "direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR".
"Na ovaj način, svi građani Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku. Ovo će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
U Skupštini Srbije su oko 15 časova počele konsultacije poslaničkih klubova oko formiranja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa, kao i za uvid, kontrolu i reviziju biračkog spiska.
 
Na sastanak su, uz predsednicu parlamenta Anu Brnabić, došli poslanici vladajućih i opozicionih poslaničkih grupa, kao i predstavnici organizacija civilnog društva. 
 
Prisutni su poslanici Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i Biljana Đorđević, poslanici Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i Đorđe Stanković, Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanica Ekološkog ustanka Danija Nestorović, poslanik Mi-Glas iz naroda Branko Pavlović i drugi. 
 
Od poslanika vladajuće većine, prisutni su poslanici Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Snežana Paunović, poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić, a na sastanku je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.
 
Sastanku ne prisustvuju poslanici opozicionih Stranke slobode i pravde, Srbije centar i koalicije NADA koje su najavile da neće izaći na izbore 2. juna. 
 
Na sastanku bi trebalo da bude reči o formatu i nadležnostima tih radnih grupa, a opozicija traži da deo radne grupe za birački spisak, uz vlast i opoziciju, budu i predstavnici civilnog sektora, kao i da ona ima izvršne nadležnosti.
Druga radna grupa trebalo bi da pripremi izmene zakona kako bi došlo do ispunjenja preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izbornim uslovima, koje je ta evropska institucija uputila nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine.
 
Novi sastanak dolazi nakon što su poslanici ranije danas usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori budu spojeni sa beogradskim izborima 2. juna.
  • X

    23.04.2024 22:05
    @ Stif
    U pravu ste. Moraju se objaviti mesečni podaci od oktobra, a možda i za zadnjih dvanaest meseci. Sve ostalo je nepotrebno i ne služi baš ničemu.
  • Pan 5er

    23.04.2024 17:30
    A šta ako novopridošli birači popunjavaju mesto preminulih?
  • Dharma

    23.04.2024 17:29
    Ništa im ne verujem.

    Ex radikali i radikali nisu u stanju godinama pošteno da pobede na izborima i to je sve što treba znati o njihovim vrednostima koje će preneti na rad državnih institucija, od glave do repa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija