Anketa u regionu pokazala znatne razlike u stavovima: Zašto su Srbima bliži Rusija i Kina od Evrope?

Istraživanje Ipsosa pokazalo je da se geopolitički stavovi građana Srbije značajno razlikuju od stavova drugih građana Zapadnog Balkana.
Anketa u regionu pokazala znatne razlike u stavovima: Zašto su Srbima bliži Rusija i Kina od Evrope?
Foto: Pixabay
Na pitanje u kom pravcu bi trebalo da se kreće spoljna politika zemlje, skoro trećina građana Srbije kaže da spoljnu politiku treba balansirati između Zapada i Rusije. Druga trećina je mišljenja da država treba da bude više naklonjena Rusiji, ali uz održavanje odnosa sa Europskom unijom i Zapadom, piše Euronews Srbija
 
Ubedljiva većina građana na Kosovu i stanovnika Albanije smatra da treba ići pravcem Europske unije, dok su građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije nešto skeptičniji. Oko trećina građana tih zemalja naklonjena je Evropi. 
Kada bi danas bio održan referendum za pristup Evropskoj uniji u čitavom regionu izuzev Srbije, više od dve trećine stanovnika je za pristupanje EU. U Srbiji je to tek 40 odsto, što je pad u odnosu na prethodne dve godine, s tim što bi gotovo trećina građana bila protiv članstva. 
 
S druge strane, više od polovine njih u Srbiji ne veruje u ozbiljnost namera EU da zemljama Zapadnog Balkana ponudi članstvo, dok je ostatku regiona poverenje u dobre namere Brisela nešto veće. 
Na pitanje koju državu smatraju najvećim saveznikom, građani Srbije, skoro polovina njih, smatra da im je najveći saveznik Rusija. S druge strane, skoro svaki treći stanovnik Severne Makedonije, ali i Crne Gore kaže da je to njihov sused Srbija. U Bosni i Hercegovini se najviše uzdaju u Tursku, dok je Srbija na drugom mestu, a na KiM i u Albaniji ubedljiva većina njih veruje da im je najveći saveznik Amerika. 
 
Razlikuju se i stavovi država po pitanju koja zemlja im je najveća pretnja. Građani Srbije smatraju da je za njih to Amerika, u Severnoj Makedoniji najviše je onih koji kažu da je to Bugarska, kod Crne Gore je nešto podeljeniji stav. U Bosni i Hercegovini smatraju da je najveća pretnja Amerika, odmah zatim Rusija, dok je Srbija na trećem mestu, dok na KiM i u Albaniji ubedljivo smatraju da im je Srbija najveća pretnja.
 
Prema oceni kopredsednika Igmanske inicijative Aleksandra Popova evroskepticizam u Srbiji posledica je pre svega dva faktora: predugačkog procesa pridruženja i poruka koje se plasiraju u javnost preko medija.
 
"Ovde ima nekoliko faktora, ali i dva ključna faktora koji su uticali na ovakve stavove. Jedno je što predugo traje ovaj proces priključenja Evropskoj uniji, setimo se samo Soluna 2003. godine i mape puta iz Soluna. Bilo je predviđeno da u toj deceniji, zapravo u prvoj deceniji ovog veka, maltene sve zemlje Zapadnog Balkana, tada je to bila jugoistočna Evropa, budu primljene u Evropsku Uniju. Međutim, evo, mi smo u 2024. godini, i ne samo Srbija, nego i druge zemlje i Crna Gora, koja je najviše odmakla na tom putu, smo baš podaleko od Evropske unije. Dakle, to je ono što se zove zamorom Evrope prijemom, a i zamorom regiona čekanjem da uđe u Evropsku uniju", navodi Popov za Euronews Srbija. 
 
S druge strane, kako kaže, u Srbiji je dugo vremena putem medija Zapad označavan kao neko ko ne želi previše dobra Srbiji. 
 
"Posebno u poslednje vreme imamo velika iskakanja oko prijema Kosova u Savet Evrope i oko donošenja rezolucije o Srebrenici. Tako da to stalno podgreva neko antievropsko raspoloženje, ali ujedno se i putem medija stvara jedno prorusko raspoloženje", rekao je Popov.
  • @Nemanja

    02.05.2024 18:40
    Lično se nadam da ćeš zajedno sa svojom porodicom doživeti identičnu sudbinu Srba sa Kosova i Metohije. Ni manje, ni više.
  • Igor

    30.04.2024 15:40
    Masovno se bježi u EU. Svi bi najradije radili u zapadnim firmama u Srbiji a niko neće da radi u ruskim ili kineskim od kojih i oni koji počnu raditi, nedugo nakon toga pobjegnu glavom bez obzira. Niko ne bi živio u Rusiji ali bi pod Rusijom. Između država ne postoji ljubav, samo interesi.
  • Nemanja

    30.04.2024 08:26
    @@Zare

    Ko god bude držao na lancu vaše poremećene "srpske interese" pa makar i silom imaće podršku normalnih ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija