Kakva se poruka šalje izborom Marka Đurića za ministra spoljnih poslova Srbije?

Bivša ambasadorka Branka Latinović izjavila je da nije puno jasno šta je naša spoljna politika, ali da je, prema ekspozeu koji je izneo mandatar Miloš Vučević, "naglašeno mesto" dato SAD.
"SAD je dato najviše prostora, predloženi ministar spoljnih poslova Marko Đurić je doskorašnji ambasador, što je signal i poruka", smatra ona.
 
Činjenica jeste da se u ekspozeu daje veći prostor odnosima sa SAD u pozitivnom kontekstu, priznaje se da su SAD jedna od najmoćnijih zemalja sveta što je indikator da Srbija želi da se usmeri u tom pravcu, izjavila je Latinović za N1.
"Takođe, u ekspozeu se navodi da SAD i Srbija imaju različita tumačenja događaja iz 90-ih godina ali da to ne treba da bude prioritet, već da se usmere na unapređenje odnosa. Mislim da je to ohrabrujuće", kazala je ona.
 
Međutim, kako navodi, primetan je dizbalans u onome što je mandatar dao u ekspozeu u odnosima sa Zapadom i naglašeno je mesto dato SAD.
Indikativno je, smatra, da se ne spominju pojedinačno ni Nemačka, ni Francuska...
 
"Postoji ipak odgovarajući otklon prema većem delu Zapada, što je reziulat otvaranja puta za članstvo Kosova u Savet Evrope i sve što se dešava u UN u vezi sa rezolucijom o Srebrenici", istakla je Latinović.
 
Ostaje pitanje koliko je to izvodljivo s obzirom na to da su dva ministra pod američkim sankcijama.
 
Komentarišući prisustvo ambasadora SAD Kristofera Hila na sednici Skupštine Srbije ona kaže da je prisustvo diplomatskog kora protokolarni čin.
 
"On je pozvan da prisustvuje sa galerije, ukoliko bi odbio to bi imalo druge posledice i na početku bi poslao loš signal", objasnila je ona.
 
SAD je, kako kaže, dato najviše, o čemu govori i predlog da doskorašnji ambasador u toj zemlji bude imenovan za ministra spoljnih poslova, "što je signal i poruka". Ona je podsetila da je i ministar finansija Siniša Mali bio američki đak, uz ocenu da će Mali i Đurić biti jači segment u odnosu na dvojicu ministara koji su pod američkim sankcijama.
Sam izbor Marka Đurića za šefa diplomatije Srbije je, prema njenoj oceni, dvostran.
 
"S jedne strane, kao američki ambasador, šalje se američka nota u pravcu diplomatije, a s druge strane on je čovek koji je lojalan i revnosan izvršilac onoga što dobije kao zadatak. Fotografije sa Milanom Radoičićem su, kako kaže, prolazna epizoda, koja nije trebalo da se desi, a koja se zaboravila", zaključuje Latinović.
  • MK

    05.05.2024 00:08
    pismenost i ostalo
    @ Novonasadjen
    Lepo što ste uočili da ovde ima i onih koji misle da ne postoji reč "nejće"!
    Da bi se u mom komentaru našao SNS, omiljena ustanova "bota" od koje prosto ne možete da se odmaknete (ma šta ro značilo) i neka centrala, bilo bi možda maštovito, madase tu pre radi o opsesivnim idejama bez kojih očigledno ne možete da razmišljate.
    U mom komentaru piše samo da smo skloni da sudimo o svemu i svačemu bez dovoljno, čak i bez imalo znanja i informacija. Ništa Juca ne zna o Đuriću, ali je o njemu napisala sve najgore. Vi mene optužiste da sam bot, SNS-ov, da imam neku centralu, što sve neću kvalifikovati, ne bih da vas vređam. Marko Đurić je samo trenutni primer tog rasprostranjenog manira. Znate, i onima koji Vam se dopadaju takve podrške i komentari nisu baš od neke velike koristi. Svima su potrebni razumni, pametni, obrazovani i odmereni ljudi.
    Da bi se o bilo čemu sudilo i presuđivalo, treba imati najpre informacije, a onda i odgovarajuće znanje.
    Međutim, ništa to vama ne treba, znate sve, vidoviti ste, eto Vi o meni svašta rekoste, a samo ste potvrdili da ni Vi, kao ni Juca, ne znate mnogo (u mom slučaju baš ništa) o onima koje napadate, zaslepljeni ste i agresivni. Doduše, kao što sami napisaste, tek ste nasađeni, ispilićete se, pa onda porasti i prevazići pileću pamet!

  • Novonasadjen

    04.05.2024 16:56
    Veseli se novosadski rode, evo našli smo jednog, ja bih rekao i jedinog, pismenog sns bota koji zna da sastavi i koju prostoproširenu rečenicu!
    E pa "MK" veoma smo počastvovani što ste, ili vi ili vaša centrala, se odlučili baš za ovaj naš lokalni web portal!
  • Đokka

    03.05.2024 08:41
    5:0
    Sa koliko golova li ćemo sada da vodimo pitam se pitam se.
    Ovaj ne bi trebao da vodi ni mesnu zajednicu a ne našu diplomatiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.