Kancelarija za KiM: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO

Direktor vladine Kancelarije za KiM Petar Petković je, na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, izjavio da Srbija podržava proces za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
Kancelarija za KiM: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO
Foto: Pixabay
Na sastanku kome je prisustvovao i ambasador Srbije u Americi Marko Đurić i predstavnik Delegacije Evropske unije, bilo je reči o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, saopšteno je.
Petković je preneo jasnu poruku Beograda o neophodnosti formiranja ZSO, na koju Srbi na KiM čekaju punih 11 godina.
 
Petković i Đurić su ponovili stav Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. godine, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO.
Petković je sagovornike podsetio na to da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta ZSO sa ekspertima EU, ali da su nažalost ti razgovori zastali onog trenutka kada je Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju mogućnosti korišćenja srpskih dinara na KiM.
 
Srpska delegacija je pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja.
 
Petković je iskoristio priliku da sagovornike podseti da Priština jedanaest godina odbija da formira ZSO i da upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Kurtija.
 
Na kraju razgovora Petković je zaključio da je Beograd sve svoje obaveze iz Briselskog dijaloga ispunio i da nastavlja da učestvuje u daljim razgovorima u najboljoj veri da je neophodno očuvanje mira na terenu i postizanje zajedničkog rešenja i kompromisa, saopšteno je.
  • Poglavlje 35

    02.05.2024 20:54
    Ovo sastajanje sa Kvintom je izdaja, kakav Lajčakov proces kakva je ovo separatistička izjava Petkovića posle poglavlja 35 ?!
    Posle poglavlja 35 i prijema Kosova u SE nema više nikakvih sastanaka sa Kvintom, nego sve pregovore vratiti u SB UN u prisustvo Kine i Rusije. Jednostavno ne odazivaš se više u Brisel i ideš samo na sednice SB UN svakih 6 meseci gde se priča o Kosovu i sprovođenju 1244 Sporazuma.
    Oterajmo Vučića izdajnika na izborima u BG i NS jer nije prekinuo pregovore i izbacio EU posrednika posle poglavlja 35 i prijema Kosova u SE.
  • Valter

    02.05.2024 17:20
    Zajednica
    Da su u pitanju dve normalne dobrosusedske i prijateljske drzave i narodi ovo bi bio plitak potok..Ali jos pre nego se zapocelo Srbija izvrce,vara ..sam naziv je Zajednica sa srpskom vecinom a ne izvrtanje i laz ZSO..ako Vucic zamislja da Zajednica bude trojanski konj za sabotazu,diverziju i blokadu poput srpske u Bosni..to se na Kosovu nece desiti..jer Srbiji nije stalo do srba vec iskljucivo teritorijalnih pretenzija..a za to je Kurti penicilin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija