Lajčak: Vučić i Kurti imaju mandate za donošenje teških odluka

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da predsednik Srbije i kosovski premijer imaju mandate za donošenje teških odluka u sklopu dijaloga.
"Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imaju mandate za donošenje teških odluka. EU je uradila sve što je mogla, ali ne možemo da želimo normalizaciju više od Kosova i Srbije", rekao je Lajčak u intervjuu za list Nova i dodao da je sveobuhvatni sporazum ključan za pridruživanje EU.
 
Prema njegovim rečima, sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa je cilj dijaloga i ključni deo njegovog mandata.
"To je takođe ključni uslov za dve strane da se na kraju pridruže EU. Moja želja je bila da idemo do kraja i završimo proces sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji. To nije bilo moguće, ali takođe želim da podvučem da smo prešli dalek put", rekao je Lajčak, koji 31. avgusta završava mandat kao specijalni izaslanik EU za dijalog.
 
Lajčak je rekao od Beograda i Prištini zavisi postizanje dogovora o konačnom sporazumu.
"Proces je u njihovom vlasništvu i govorimo o njihovoj budućnosti. Obe strane imaju evropske integracije kao strateški prioritet i napredak u normalizaciji njihovih odnosa je od suštinskog značaja za napredak ka EU", rekao je on i dodao da i Srbija i Kosovo znaju da moraju postići sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.
 
Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija moraju da ulože dodatni napor i dovedu proces do kraja.
 
"Mi možemo savetovati, predlagati i pomoći na svakom koraku na tom putu i ​​to i radimo. Ipak, na kraju, dve strane su te koje treba da normalizuju svoje odnose", dodao je Lajčak.
 
Prema njegovim rečima, odgovornosti strana su jasne.
 
"Na Kosovu je da pokrene proceduru za osnivanje Zajednice srpskih opština i prihvati evropski nacrt statuta, a na Srbiji je da paralelno ispunjava svoje brojne obaveze, počevši od priznavanja simbola Kosova, dokumenata i institucija, što je predviđeno planom redosleda poteza primene sporazuma", rekao je specijalni izaslanik.
 
Po njegovim rečima, obe strane i njihova konstruktivnost će se meriti isključivo na osnovu napretka, a ne na osnovu postupaka ili javnih izjava druge strane.
 
"Lopta je u dvorištu Srbije i Kosova, a mi čekamo da počnu da ispunjavaju dogovoreno", dodao je Lajčak.
 
On je rekao da mu je želja da Zapadni Balkan uspe i konačno postane deo EU, jer region tu pripada - geografski, ekonomski, kulturno.
  • 1244 sporazum

    04.05.2024 19:57
    je jedini sveobuhvatni
    Postoji li neko dugme gde se gasi ovaj ?
    Postoji jedini sveobuhvatni sporazum 1244 koji kaže da se može pregovarati samo o stepenu autonomije pokrajine KiM u okviru Srbije. Pošto je ovaj to prekršio, otkačiti EU posrednika iz daljeg dijaloga i Srbija da se u vezi KiM pojavljuje samo na svakih 6 meseci u SB UN u prisustvu Kine i Rusije. Sve dalje pozive iz Brisela o ovom pitanju ignorisati, ko su oni i šta su oni ? Oni imaju odluku GS UN iz 2010 god da su posrednici i ta odluka je neobavezujuća, tako da su oni niko i ništa ! Ugasiti ovoga i EU posrednika odmah i vratiti se u SB UN !
  • Лиманац

    04.05.2024 17:16
    Косово и Метохија је Србија.
    Ништа ван оквира Устава Републике Србије.
  • Ustav

    04.05.2024 14:22
    Po Ustavu Srbije niko nema niti može imati mandat da pregovara o statusu dela teritorije Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.