"Zloupotrebio i Isusa i Uskrs": Patrijarh na Vaskrs pominjao genocid u Srebrenici

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije iskoristio je priliku da u Uskršnjoj poslanici pomene srebrenički genocid, stavljajući Srpkinje i Srbe u kontekst – žrtve.
On je u Uskršnjoj poslanici naglasio da predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenci u UN pokušavaju da srpski narod proglase počiniocem genocida, kao i da se ne obaziru na zločine počinjene nad Srbima, piše Danas.
 
Podsećajući na stradanja Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu, patrijarh Porfirije je naveo da "istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida".
"Sa žaljenjem podsećamo sve na činjenicu da je svet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota", rekao je Porfirije.
 
Bitno je naglasiti da se u pomenutoj rezoluciji nigde ne spominju ni Srbi ni srpski narod ni Srbija ni Republika Srpska.
 
"Ovogodišnja uskršnja poslanica patrijarha SPC Porfirija ne samo da je izrazito politička, već pokazuje da je proces stapanja politike SNS i crkve praktično dovršen. Od takozvane 'simfonije SPC i države' ostala je samo politika SNS. U poslanici se bez znakova navo]enja, navode neke Vučićeve političke rečenice", kaže za Danas psiholog Žarko Korać.
Nekada se govorilo "philosophia ancilla theologiae", dodaje, odnosno da je "filozofija sluškinja teologije", a u Srbiji nasuprot, teologija je postala sluškinja politike SNS.
 
U poslanici se kritikuje rezolucija o Srebrenici bez ikakvog stvarnog kajanja za taj zločin.
 
"Ni jedne kritičke reči o toj politici nikada. Vladikama koje drugačije misle sugerisano je da se ne oglašavaju a izgleda i da je nekima i zabranjeno da javno govore. U poslanici se kritikuje rezolucija o Srebrenici koja je predložena u UN bez ikakvog stvarnog kajanja za taj zločin i pominjanja ko je za to odgovoran. Pominju se valjda radi moralne ravnoteže i zločini u srpskim selima u okolini Srebrenice, kojih je nesumnjivo bilo ali to se pominje samo kao opravdanje za to što je urađjeno u Srebrenici", podseća Korać.
 
Kako ističe, u poslanici se navodi da se srpski narod uvek hrišćanski ponašao iako istorijske činjenice pokazuju da to nije uvek bio slučaj u modernoj istoriji (Nedićeva vlada, zločini u Drugom svetskom ratu, zločini u ratu 1991-1995).
 
"A onda se cinično govori o istorijskom revizionizmu koji, eto, hoće 'ceo srpski narod' da optuži za nekakve apstraktne zločine, koji se ne pominju konkretno. Umesto pokajanja zbog greha, koje bi valjda bilo jedno od osnovnih hršćanskih vrednosti, nude se lekcije svetu koji koji 'zaboravlja naša stradanja'. Džabe stalno pominjanje hrišćanskih svetaca i njihovih reči, ako je centralni deo poslanice posvećen rezoluciji o Srebrenici. I o njoj se govori na izrazito politički način", smatra sagovornik Danasa.
 
Za SPC jedina i večita žrtva je sam srpski narod, niko više od njega
 
Nema ni pomisli o kritici te politike, njenih posledica i njenih žrtava, navodi dalje Korać.
 
"Za SPC jedina i večita žrtva je sam srpski narod, niko više od njega. Ta indirektna apologetika državne politike poslednjih četrdest godina, jednoga dana će biti sramota njenih nosilaca u crkvi. Uostalom pokojni mitropolit Amfolohije Radović je javno govorio da su Radovan Karadzić i Ratko Mladić heroji, ništa se do danas nije promenilo u stavovima SPC. I zato se kao reakcija na ovogodišnju poslanicu SPC može postaviti samo jedno pitanje: zašto uopšte poslanica? Osnovne stvari koje se u njoj saopštavaju mogu se pročitati u državnim medijima. Tužno", zaključuje on.
 
Prema rečima Balše Božovića, predsednika izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, Porfirije je zloupotrebio i Isusa Hrista i Uskrs da bi održao politički govor koji najavljuje borbu SPC-a za mit o srpskom narodu kao večitoj žrtvi iz koje će dalje crpeti snagu za politike koje će tražiti zaštitu Srba u regionu i opravdavati nasilje nad drugima kako bi se navodno ugroženi Srbi zaštitili.
 
"Ne treba biti lenj pa pročitati da su prve reči koje su opravdavale Slobodana Miloševića, Mladića i Karadžića za zločine u Bosni i Hrvatskoj bile da se zločin u Srebrenici dogodio kako bi se sprečio novi genocid nad Srbima. Te reči srpskih nacionalista okupljenih oko Ćosića su nakon 2000. godina nagoveštavale podmuklu politiku negiranja zločina, umanjenja krivice vrha srpske države i stranaka koje tada bile dao zločinačkog sistema. Zašto se danas crkva na isti način upregla da zajedno sa Vučićem čitav srpski narod stavi u poziciju da deli odgovornost sa počiniocima genocida u Srebrenici", postavlja pitanje Balša Božović.
 
U rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici prepoznali su se i Vučić i pojedinci iz SPC
 
Kako dodaje, razlog je u tome što su se rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici prepoznali i Vučić i pojedinci iz SPC "jer su onda podržavali takvu velikosrpsku politiku koja je dovela do Srebrenice i najstrašnijih zločina nakon Drugog svetskog rata".
 
"Na ovaj način relativizovanje zločina i rezultata politike memoranduma iz 1986. i Vučić i Perić brane sebe i svoje redove od lustracije i odgovornosti za devedesete godine. Aleksandar Vučić je bio deo tog sistema, paradržavnog kartela Slobodana Miloševića nastalog nakon Osme sednice, ali i Šešelj i ostali presuđeni ratni zločinci koji su se u međuvremenu vratili u Srbiju ili im se priprema doček, ali i pojedinci iz SPC", ističe Božović.
Dodaje da na taj način svi pomenuti "danas kriju istinu o svojoj odgovornosti i guraju čitav srpski narod protiv najvećeg dela sveta nudeći mu zauzvrat ulogu žrtve"
 
"To je najpoganija radikalska podmuklost koja će odgajati buduće generacije i generacije na uverenju da je osveta jedini način da se zatvori krug stradanja Srba u regionu bez teoretske šanse da se suočimo sa istimom. To je priprema i stvaranje uslova za nove sukobe", smatra sagovornik Danasa.
 
Ističe i da je crkva "potpuno posvećena ostvarivanju tog cilja i svaki poziv na istorijske činjenice i međunarodne presude će smatrati antisrpskim delovanjem i izdajom".
 
"Da, u Srebrenicu se dogodio genocid. Da, za njega je odgovoran politički vrh Srbije i bosanskih Srba iz devedesetih. Ne, nije srpski narod taj koji je učestvovao u genocidu niti ga iko optužuje za isti. Da, Vučić i Perić lažu jer kriju svoju odgovornost za podršku zločinačkoj politici iz devedesetih godina koja je dovela do etničkih čišćenja i genocida, zato se kriju iza naroda i lažu da neko optužuje Srbe za te zločine. I za kraj, oni koji negiraju istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici nikada ne mogu saosećati sa žrtvama genocida nad svojim narodom, a to nije ni hrišćanski", zaključuje Balša Božović.
 • gox

  10.05.2024 09:30
  na finjaka
  na žalost oni koji pišu rez.su inteligentniji nego ovi što čitaju tu istu. znaju evropljani kako na finjaka da zavuku zato ih niko ni ne voli i propadaju, vreme evrope je prošlost
 • Zeka

  08.05.2024 17:55
  Usud
  Nezavisno od toga ko je u pravu u ovakvim jalovim raspravama, ostaje činjenica o srpskoj neslozi. Paradoksalno, ta naša nesloga je veća kada su spoljne opasnosti pojačane i kada su nam neprijatelji udruženi i jedinstveni. Nesloga je naša sudbina i jedan je od glavnih uzroka naših poraza. Bili smo slobodarski narod koji nije priznavao ropstvo i pokornost. Došle su nove generacije koje imaju svoje prioritete. Posledice su opadanje srpske državnosti i nacionalnog dostojanstva.
 • Vladan

  07.05.2024 12:19
  @Voja

  To si tako komično napisao kao da si naprednjaci jači u Novom Sadu nego u Veterniku. Pa jedini razlog zašto su na vlasti su okolna sela, da se gleda samo grad SNS i ovi mahniti branitelji Kosova iz kafića svi zajedno ne bi mogli da uzmu vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dušku Šariću ukinut kućni pritvor

Sudsko veće Zorana Šešića odlučilo je da, na predlog odbrane, optuženom Dušku Šariću ukine meru kućnog pritvora u kom je bio od aprila 2024. godine.