Šta se zna o Si Đinpingu koji dolazi u Srbiju: "Najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga"

Predsednik Kine Si Đinping boraviće 7. i 8. maja u Beogradu, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Šta se zna o Si Đinpingu koji dolazi u Srbiju: "Najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga"
Foto: Beta/AP
Si Đinpinga je Nacionalni narodni kongres izabrao za predsednika Kine 2013. godine. Odmah po preuzimanju funkcije, Si kreće u diplomatsku posetu Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.
 
Si je 2015. godine ukinuo politiku jednog deteta koja je trajala 35 godina. Ta politika, pre ukidanja, imala je za svrhu kontrolu populacije. Etničke manjine su bile oslobođene, a primenjena je na 36 odsto populacije, dok je 53 odsto kineske populacije moglo da ima drugo dete ukoliko je prvo bilo ženskog pola.
Prema pisanju Vašington posta Si je, nakon što je postao generalni sekretar Komunističke partije Kine, značajno pojačao cenzuru, dok se Gardijan fokusira i na izuzetno pojačanu internet cenzuru. Na sve to, piše South China Morning Post, Si navodi da "partijski i državni mediji moraju da nose porodično ime partije" i da državni mediji "moraju da oličavaju volju stranke, da čuvaju autoritet stranke".
 
CBC News i CNN, kao i mnogi drugi, šefa Kine nazvali su najmoćnijim kineskim liderom od Mao Cedunga, pogotovu nakon što je okončano ograničenje predsedničkih mandata 2018.
Nacionalni narodni kongres je u martu 2018. usvojio je set ustavnih amandmana uključujući uklanjanje ograničenja mandata za predsednika i potpredsednika, stvaranje Nacionalne nadzorne komisije, kao i jačanje centralne uloge KPK.
 
Rojters piše da je nakon preuzimanja vlasti Si preduzeo reviziju Narodnooslobodilačke vojske, uključujući i političku reformu i njenu modernizaciju. Si je bio aktivan u direktanom pristupu vojnoj reformi.
 
Nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022, i uvođenja sankcija Rusiji, Si izražava negodovanje, te ne uvodi sankcije.
 
Nekoliko meseci nakon početka invazije, Đinping ponovo potvrđuje podršku Kine Rusiji po pitanjima suvereniteta i bezbednosti, ali takođe kaže da je Kina posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta svih zemalja.
 
Kako bi ublažili efekat sankcija, Kina se zajedno sa Rusijom fokusira na jačanje odnosa sa "Globalnim Jugom".
 
Godinu dana od početka ruske agresije, februara 2023. Kina je objavila mirovni plan od 12 tačaka za "rešavanje aktuelne krize u Ukrajini", koji je Putin pohvalio, ali su ga Sjedinjene Države i evropske zemlje kritikovale.
 
Rođen je 1953. godine u Pekingu. Njegov otac, Si Čongsuna bio je komunistički veteran, jedan od osnivača komunističkog gerilskog pokreta i bivši zamenik premijera NR Kine.
 
Od 1975. do 1979. studirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Đinghua.
 
Član Saveza komunističke omladine postaje 1972, a 1974. član KPK. Od 1982. godine, služio je u nekoliko kineskih provincija, da bi 1990. postao predsednik Partijske škole u Fudžouu, a 2000. guverner provincije Fuđen.
 
Dve godine potom postaje član Petnaestog sastava Centralnog komiteta KP Kine, a mandat mu je nastavljen i tokom Šesnaestog sastava. Pet godina kasnije, 2005. bio je sekretar KP u Šangaju.
 
Na Sedamnaestom kongresu KP Kine, oktobra 2007, Si je postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici. Godinu dana kasnije izabran je za potpredsednika NR Kine.
Bio je oženjen dva puta. Sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Hua, ambasadora NR Kine u Londonu, venčao se 1980-ih. Brak se nakon nekoliko godina završio razvodom.
 
Potom se 1987. oženio poznatom pevačicom Peng Ljuan s kojom ima ćerku Si Mingze. Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.
 
Kako je preneo RTS, Si je odlikovan Ordenom Republike Srbije Prvog stepena, koji mu je uručen prilikom posete Srbiji 2016. godine.
  • Pitam se

    07.05.2024 14:08
    @BRIKS, nasa kuca!
    Pitam se koliko moraš biti glup da ne vidiš dalje od svog nosa. U politici ne postoje prijatelji već samo interesi. Srbi ne mogu bez gospodara pa to ti je. Nama stvarno fali daska u glavi kada stalno imamo potrebu da nekog volimo, da nas neko štiti, da se nekome divimo do beskičmenjaštva i imbecilnosti.
  • Sta sad

    07.05.2024 13:47
    Novi orden
    Posto je vec dobio orden od precednika prosli put, sad ce precednik da mu zavrsi preko Partijarha neki od SPC
  • vladaNS

    07.05.2024 12:49
    ?
    Meni miriše da će ovaj nešto da "fenduje", Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.