Srbija jedna od samo tri zemlje koje će kineski predsednik posetiti u Evropi: Zašto?

Kineski predsednik Si Đinping u okviru svoje evropske turneje posetiće Beograd 8. maja.
Srbija jedna od samo tri zemlje koje će kineski predsednik posetiti u Evropi: Zašto?
Foto: FoNet/AP
Dolazak predsednika jedne od najmoćnijih zemalja sveta u Beograd, prema ocenama diplomata, pokazuje uvažavanje i interesovanje Kine za Srbiju, čime Beograd mora biti zadovoljan.
 
Tokom evropske turneje, prve posle izbijanja pandemije kovida19, Si Đinping će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Predsednik Kine će se tokom boravka u Beogradu sastati sa Aleksandrom Vučićem i ostalim državnim zvaničnicima.
 
Poseta Si Đinpinga dolazi nešto više od pola godine nakon posete srpskog kolege Pekingu, kada je na međunarodnom forumu "Pojas i put" u prisustvu dva predsednika potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu. Tom prilikom potpisano je i više bilateralnih dokumenata - o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, ekonomskoj, investicionoj i industrijskoj saradnji, o izgradnji više saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže, digitalizaciji, kulturnoj saradnji...
Si Đinping je prethodno boravio u Srbiji u junu 2016. godine, što je bila prva poseta predsednika Kine Beogradu posle više od 30 godina. I tada je, takođe, potpisan niz međudržavnih sporazuma, među kojima i deklaracija o strateškom partnerstvu.
 
Sa stanovišta diplomatije i međunarodnih odnosa, najavljena poseta kineskog predsednika Beogradu posmatra se kao dokaz da Kina uvažava i pokazuje interesovanje za Srbiju. Diplomata i profesor FPN-a u penziji Ivo Visković za N1 kaže da je poseta kineskog predsednika vrlo značajna za Srbiju.
 
"Mi smo u odnosu na Kinu patuljak i dolazak njihovog predsednika znači određenu vrstu uvažavanja ili posebnih interesa koje Kina ispoljava prema jednoj tako maloj zemlji. Odnos Kine prema Srbiji se može pohvaliti. Oni su do sada prema nama bili vrlo uzdržani. Nisu nikakve grube pritiske vršili, a sa druge strane mislim da su i oni zadovoljni odnosom Srbije prema pitanjima koja su interesantna za Kinu, poput stava po pitanju Tajvana, tako da i sa jedne i sa druge strane postoji izražen interes koji nije konfliktan", kaže Visković za portal N1.
Diplomata Zoran Milivojević za N1 kaže da je dolazak Si Đinpinga pokazatelj koliko Kina uvažava Srbiju.
 
"Kina uvažava Srbiju poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, poštuje Rezoluciju 1244 i svoje odnose ničim ne uslovljava. Nema političkih uslova i nema ničeg što bi bilo smetnja za produbljivanje saradnje u bilo kom smislu, za razliku od naših odnosa vezano za EU, gde imamo neke geo-političke zahteve, gde imamo nerešeno pitanje KiM ili recimo sa Ruskom Federacijom gde sad ima problema u vezi sa Ukrajinom i za naše odnose sa EU", kaže Milivojević.
 
Zašto je Srbija, kao mala zemlja, važna Kini?
 
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović nedavno je rekao da je Kina drugi najvažniji ekonomki partner Srbije, odmah posle Nemačke i da je izvoz naše zemlje u Kinu prošle godine iznosio milijardu i 200 miliona dolara.
 
O kinesko-srpskim odnosima u domaćoj javnosti govori se u superlativima, potencira se da je Kina postala najveći individualni investitor u Srbiji, a prilikom susreta predstavnika dve zemlje u obraćanju je nezaobilazno pominjanje „čeličnog prijateljstva“. Sa druge strane, na račun kineskih investitora stižu i kritike, pre svega, kada je u pitanju transparentnost poslovanja, poštovanje lokalnih zakona i odnos prema zaposlenima i životnoj sredini.
 
Kada je u pitanju kineski interes za Srbiju, sagovornici portala N1 saglasni su da on proizlazi iz njenih odnosa i planova u vezi sa Evropom.
 
"Kina Srbiju tretira na najviši mogući način u političkom smislu iz prostog razloga što Srbija ima specifičnu poziciju u evropskom prostoru, nije uključena ni u NATO ni u EU, nije vezana ni za Rusiju, na taj način da je direktno zavisna, i Kina Srbiju vidi kao, ja bih rekao, kao neku odskočnu dasku za njen nastup prema Evropi. Nije Srbija njoj ekonomski u toj meri značajna koliko je značajna politički i kao mogućnost da ovde bude prisutna i da neke svoje strateške ciljeve realizuje", kaže Milivojević.
 
Kada su u pitanju kineski interesi u Srbiji, prema mišljenju profesora Viskovića, oni su prvenstveno vezani za, kako kaže, jednu vrstu stvaranja mostobrana u Evropi.
 
"Kina ima interes za Srbiju zbog toga što mislim da može sa ovog prostora da uspostavlja jednu dosta jaku i trajnu saradnju da utiče i na susedne zemlje i na region, jer Put i pojas koji je njihova koncepcija odnosa sa Evropom mora da se oslanja i na takve male zemlje kao što je Srbija, s obzirom da njihovi konkurenti na ekonomskom planu, velike zemlje EU postavljaju ograničenja koja im je mnogo lakše da izbegavaju saradnjom preko Srbije, nego pokušajem da direktno prodru na ta tržišta", navodi on.
 
S druge strane, Kina, kako kaže, traži i političke saveznike, ali, ističe Visković, to bi moglo da bude problem za Srbiju.
 
"Tu je, što se tiče interesa EU, mnogo ozbiljnija situacija i oni verovatno ne bi glatko prihvatili da se Srbija čvršće vezuje politički za Kinu, s obzirom na već ispoljene probleme u odnosima sa Rusijom, jer Srbija nije u potpunosti prihvatila mere EU, a oni, naravno, traže da se sa njima uskladimo", kaže diplomata.
Šta Srbija može da očekuje od odnosa sa Kinom?
 
Očekivanja od posete predsednika jedne od najmoćnijih zemalja sveta Beogradu, kao što je to bio slučaj i 2016, i ovog puta su velika.
 
Milivojević naglašava da je Kina za Srbiju bila značajna kada je reč o ekonomskoj stabilizaciji zemlje.
 
"U momentu kada su Amerikanci napustili Smederevo, Kina je preuzela i u dobroj meri spasila Srbiju od svih šteta koje bi nastale da smo ostali bez tog angažmana. Drugo, preuzela je Bor i dosta je uložila u razvoj Bora i otvaranje novih rudnika, što su neke strateške stvari. Treće, Kina je Srbiji bila ključni partner u projektu izgradnje saobraćajne infrastrukture, i kad je reč o železnici i kad je reč o putevima i to je nešto što je u ekonomskoj sferi za Srbiju značajno", navodi ovaj diplomata.
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.
  • Voja

    07.05.2024 09:53
    Poseta
    Malo je zemalja kada ga niko ne želi.Komunistički autokrata koji je sam sebe proglasio za doživotnog predsednika.
  • ja

    06.05.2024 19:51
    mene samo zanima da rese problem spore i nepouzdane isporuke aliexpress posiljki. Nisam mutljaga, rado bih platio i pdv i razumnu carinu, na onoliko koliko sam ja robu platio a ne na onoliko koliko carinik nadje isto to najskuplje na nekom drugom mestu.
  • Zeze

    06.05.2024 14:13
    Dolazi cica iz kine
    Da ovom nasem pajacu objasni koliko duguje za kineske kredite aco letis ti nema kod kineza oprostaja sve dolazi na naplatu begaj dok mozes a tvoja buranija ce da plati ceh

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.