Usvojene izmene Zakona o biračkom spisku: Značajan korak ili šminka i botoks

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.
Usvojene izmene Zakona o biračkom spisku: Značajan korak ili šminka i botoks
Foto: Beta (Milan Ilić)
Za je glasalo 153 poslanika, dok je osam bilo protiv.
 
Lutovac: Prvi korak 
 
Poslanik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je izjavio da su izmene Zakona o biračkom spisku prvi korak ka vraćanju poverenja u birački spisak i izborni proces.
 
Obrazlažući predlog dopuna zakona, Lutovac je rekao da u Srbiji u decembru nije bilo poštenih izbora, da je izborna volja građana prekrajana sistemski i da se tome moralo stati na put.
 
"Ovaj zakon je plod razgovora stranaka i nevladinih organizacija u cilju povratka poverenja u birački spisak i izborni proces. Ako nema poverenja u birački spisak nema ni u izborni proces, a onda nema slobodnih i poštenih izbora. Bez izbora nema vladavine prava ni uređene države, a onda postoji samo teritorija u kojoj vlada zakon jačeg", rekao je Lutovac.
 
On je dodao da ovaj problem traje dugo i da su se na prethodnim izborima desile mnoge neregularnosti i prekrajanje izborne volje, posebno u Beogradu.
 
Istakao je da je to samo prvi korak, a da će razgovori biti nastavljeni, pre svega o slobodi medija i sastavu Saveta REM-a.
Lazović: Značajan korak
 
Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da bi usvajanje dopuna tog zakona moglo da ograniči migracije stanovništva koje su, po njegovim rečima, dovele do toga da izborna volja građana u Beogradu bude promenjena.
 
"To je jedan od najvećih problema u prethodnom izbornom procesu. Na to smo upozoravali i mi i sve posmatračke misije, CRTA posebno", kazao je Lazović.
 
Ocenio je da bi usvajanje dopuna zakona predstavljalo uspeh, ali ne i pobedu u borbi za unapređenje izbornih uslova.
 
"Ovo je značajan korak ali daleko od toga da je sve u redu, da je neka pobeda. Na putu ka menjanju izbornih uslova ima još puno stvari koje moramo uraditi da bi izborni uslovi bili fer i pošteni ali kad se nalazimo u ovako velikoj krizi moramo biti zadovoljni što je barem jedan pomak načinjen", kazao je poslanik ZLF.
Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je da je taj propis "korak ka procesu isceljenja društva", te dodala da je u decembru "lopov uhvaćen na delu".
 
Kazala je da je izmena zakona koja se danas razmatra "zalog za budućnost kako se izborna krađa više nikada ne bi ponovila".
 
"Na ovaj način i kroz formiranje komisija za kontrolu jedinstvenog biračkog spisaka čini mi se da bismo mogli da postignemo cilj a to je ozdravljenje društva", rekla je ona.
 
Marsenić: Vlast može antidatirati prijave boravka 
 
Poslanik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić izjavio je da deo opozicije nema poverenja u obećanja da će vlast sprovesti bilo koji dogovoreni zakon i da, ako niko ne kontroliše vlast ona može antidatirati prijave mesta boravka.
 
Marsenić je rekao da ne veruje da će vlast sprovoditi zakon.
 
To je objasnio rekavši da su na decembarskim izborima u prekrajanju izborne volje učestvovali delovi policije i nekih ministarstava, da sada nema nikog ko će kontrolisati proces, a da je vlast odbila da pred lokalne izbore najavljene za 2. jun dozvoli uvid u birački spisak u nekoliko prethodnih godina.
 
Tepić: Zakonske izmene smokvin list za izbornu krađu u decembru 
 
Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je ocenila da su izmene Zakona o lokalnim izborima "smokvin list" za izbornu krađu na decembarskim izborima, te da se njima "ne eliminišu fantomski birači".
 
Tepić je ocenila da su predložene zakosne izmene "izuzetno opasne" i da će otežati borbu za bolje izborne uslove.
 
Ukazala je da je "cilj zakona da posle epohalne krađe 17. decembra prošle godine vlasti kažu da su ispunile sve zahteve opozicije i da Srpska napredna stranka i Aleksandra Vučić 2. juna mogu da kažu da su pobedili po zakonima opozicije".
 
Perić Diligenski: Izmene zakona samo kozmetika
 
Poslanica stranke Srbija centar (SRCE) Tijana Perić Diligenski je dobila opomenu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić jer je više puta ponovila da je funkcionerska kampanja "rak rana" izbornog procesa i da je nedopustivo da "predsednik države stavlja stranački interes iznad države".
 
Ona je ocenila da su izmene Zakona o biračkom spisku "šminka i botoks", te je potreban "serum protiv zmije otrovnice" jer su izborni uslovi loši.
 
Rekla je da je predlog zakona neustavan jer se oduzima biračko pravo i onima koji su legalno stekli mesto boravka.
 
Poslanica je rekla da se vlast ne bori protiv kriminala i korupcije, te ona na narednim izborima opet očekuje malverzacije zbog kojih Ustavni sud ponovo neće reagovati.
 
Pavlović: Predlog neustavan
 
Poslanik Branko Pavlović iz grupe "Mi glas iz naroda" istakao je u skupštinskoj raspravi da je predlog o kojem se danas raspravlja neustavan.
 
Dodao je da se loš rad MUP-a i to što su potencijalno zloupotrebljena prava na prebivališta, ne može rešavati tako što se svim građanima koji su se preselili ukida pravo na glasanje.
 
"Prvi član uvodi novo pravilo za ubuduće, da će neko kad stekne novo prebivalište moći da glasa tek za šest meseci, a drugim članom se retroaktivno oduzima već postojeće biračko ptavo građanima", rekao je Pavlović.
Poslanici vladajuće većine podržaće dopune zakona
 
Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije (JS) i Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije su ranije najavili da će podržati dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku "zbog političkog dogovora s opozicijom", a ne zbog "realne potrebe".
 
Poslanik SNS Milenko Jovanović je kazao da će poslanički klub te vladajuće stranke glasati za predložene izmene zbog, kako je kazao, "višeg cilja i kakve takve potličke stabilnosti".
 
Ponovo je odbacio navode opozicije o prekrajanju izborne volje i krađi na decembarskim izborima posredstvom i fantomskih birača.
 
Poslanica SPS Snežana Paunović je kazala da predložene zakonske izmene nisu po volji te stranke, ali da će za njih glasati "u skladu s političkim dogovorom".
 
Ona se u ime SPS "izvinila građanima koji zbog zakonskih izmena neće moći da 2. juna, glasaju tu gde žive poslednjih 11 meseci".
 
Poslanica JS Marija Jevđić je kazala da poslanici te stranke "ne mogu da kažu da su zadovoljni predloženim zakonskim izmenama", ali da će glasati za njih da bi "doprineli demokratiji".
  • Silni

    11.05.2024 08:45
    Izbori
    Ovi samo trZe izbore jer tu se badava dobivaju novci i krade. Da li neko misli o radu i plati za siromahe.
  • Musaši

    11.05.2024 08:39
    Imam neki osećaj da će ustavni sud da poništi zakon dva dana pred glasanje. Probudiće se naprasno iz dubokog sna u kojem je evo već trinaest godina.
  • Aleksej

    11.05.2024 06:12
    Srpska Nepismena Stranka
    Ma izbacice napredni lopovi i ovo, cuj ti se sa njima dogovaras kako da ne kradu?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija