U borbi Davida i Golijata pobedio Vučić: Šta se slavi nakon usvajanja rezolucije?

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici vlasti u Srbiji rezultate glasanja vide kao veliku pobedu predsednika, iako je to kažu bila borba Davida i Golijata.
U borbi Davida i Golijata pobedio Vučić: Šta se slavi nakon usvajanja rezolucije?
Foto: 021.rs
Ovom rezolucijom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid, osuđuje njegovo negiranje i veličanje ratnih zločinaca.
 
Ogrnut srpskom zastavom, predsednik Srbije proglasio je pobedu u Ujedinjenim nacijama.
Po uzoru na njega, uz poruku "Uvek slobodni, nikad poraženi" prenos iz Njujorka pratili su članovi Vlade.
 
Kao posle sportskih pobeda u kolonama automobila, sa srpskim trobojkama trubilo se i kroz Beograd i Novi Sad.
 
"Slavimo otpor, slavimo to što smo potvrdili slobodarski karakter našeg naroda, slavimo činjenicu da je svega 43 odsto članica UN glasalo za ovu sramotnu rezoluciju", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je za N1 da cilj ove rezolucije nije bio komemoracija ratnih zločina, naročito ne nad svim ljudima koji su stradali.
 
"Ova rezolucija unosi nove podele u naš region, vraća nas u prošlost", rekao je on.
 
Predsednica Skupštine Ana Brnabić istakla je da su protiv rezolucije glasali Mali, Eritreja, Demokratska Repubika Kongo… Zahvaljivala se pojedinačno afričkim zemljama koje rezoluciju nisu podržale.
 
"Meni lično će biti izuzetno teško da dalje radim sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori ove rezolucije", rekla je Brnabić na javnom servisu.
 
Rezoluciju koju tumače onako kako im odgovara u dnevno političke svrhe, predsednici Srbije i Republike Srpske.
 
"Ovu poslednju epizodu koja je snimana u Beogradu, Banjaluci i Njujorku, iza nje stoji kao producent Aleksandar Vučić, uz asistenciju Milorada Dodika… Svega ovoga ne bi bilo da su Vučić, alii oni pre njega, prihvatili da se u Srebrenici dogodio genocid", rekao je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.
Vraća se tako retorikom Beograd ponovo u prošlost, ali i koristi u preidzbornoj kampanji da skrene pažnju sa nekih bitnih tema.
 
"Način na koji se reagovalo sa naše strane sa vrha to je nažalost građenje opet tih mostova koji je trebalo davno da se sruše vraćanje u devedesete na razne načine", rekao je Duško Landić iz Evropskog pokreta u Srbiji.
 
Na devedesete podseća i retorika Dragana Markovića Palme koji Nemačku, jednog od predlagača rezolucije, naziva "genetski genocidnom zemljom".
 
Do juče prijatelje Mađarsku, Grčku ili Kipar opisuje kao nesamostalne, zemlje koje "podrže rezoluciju posle nečijeg telefonskog poziva pa onda crvene". Kao što Srbija crveni zbog poruka ovog poslanika, inače člana vladajuće većine.
  • Goran

    26.05.2024 09:12
    I milosevic je tako slavio pobedu. Vucic je srbiju i srbe tako prevario da je to katastrofa. Glasao sam za njega jer mi se zuti lopovi smucili.mislo sam da ce biti malo posteniji. A ono lopov do lopova.
  • Pedja

    26.05.2024 07:06
    Pedja
    Slavimo sto su nas proglasili za Genocidnim narodom! Lud narod Srbi 1/1 da smo iole normalni blokirali bi celu Srbiju dok se neogradimo i oteramo one koji su ovo prouzrokovali! Ali neka za par meseci kada odete negde u EU da letujete ili mini odmor radite…oseticete sta ovo znaci!
  • Миле клавир

    26.05.2024 00:02
    Ево баш слушам Бјело Дугме па кажу Луда ноћ ја сам коцкар на лошем гласу у овом граду а ко си ти....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija