Vlast je još jednom lagala: Šta se desilo sa unapređenjem izbornih uslova?

Radna grupa Skupštine Srbije za dogovor oko izbornih uslova nije se sastala u ponedeljak.
Vlast je još jednom lagala: Šta se desilo sa unapređenjem izbornih uslova?
Foto: 021.rs
Kako piše NIN, razlog tome je to što predstavnici vlasti nisu ni odgovorili na mejl predsedavajućeg Nemanje Nenadića u kojem ih je pitao da li su spremni da glasaju o bilo kom predlogu.
 
Kada se višemesečna politička kriza, u čijem epicentru se nalazilo pitanje izbornih uslova, svede na svoju suštinu - dolazi se do poražavajuće mršavog bilansa. Izborni uslovi pod kojima će se glasati 2. juna biće gotovo identični onima iz decembra pošto nijedna od 25 preporuka ODIHR-a nije primenjena. 
Da stvari budu gore, nema opipljivih dokaza da će se, nakon što se okonča izborna groznica, išta dalje raditi na popravljanju izbornih pravila.
 
I pored toga, deo opozicionih stranaka učestvovaće na izborima 2. juna. Srđan Milivojević, narodni poslanik i član Demokratske stranke koja izlazi na izbore, ističe za NIN da vlast Srpske napredne stranke nikada neće svojevoljno primeniti preporuke ODIHR-a.
"I pored toga, mi moramo da se borimo, nemamo drugog izbora. Ako bismo se vodili tom logikom, onda smo i decembarske, a i sve druge izbore morali da bojkotujemo. Ova vlast nikada neće opoziciji dati izborne uslove koji bi omogućili njihovu smenu, već će sve raditi da opstanu na vlasti. Ali to ne znači da treba da odustanemo od borbe", kaže Milivojević.
 
Poslednji institucionalni pokušaj da se problem reši, skupštinska radna grupa za unapređenje izbornih uslova, faktički je prestala sa radom. Grupa se početkom maja sastajala svakodnevno, pokušavajući da stigne da bar nešto usvoji do izbora, ali je ubrzo naišla na zid. Čim se približilo odlučivanje, počela je opstrukcija članova vladajućih stranaka.
 
Kako je radna grupa za unapređenje prestala sa radom
 
Na sastanku 13. maja problem članovima grupe iz vlasti bilo je što predlozi nisu "sistematizovani i konkretizovani". U toku istog dana, ostali članovi grupe su im izašli u susret i sistematizovali predloge. 
 
Međutim, na sutrašnjem sastanku poslanici vlasti su, iako nijedan predlog nije bio nov, tražili više vremena da se upoznaju sa dostavljenim materijalima, odbijajući da učestvuju u glasanju. Ostavljena su im tri dana. Kada je došao 17. maj, niko od predstavnika vlasti se nije pojavio na sastanku radne grupe. Pošto je za donošenje odluka potrebna dvotrećinska većina od 18 članova, sastanak nije održan.
Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija" i predsednik radne grupe, još 14. maja je pismeno zatražio od predstavnika vlasti da se izjasne do kada bi bili spremni da pristupe glasanju.
 
"Nakon što se ni 17. maja nisu pojavili, ponovo sam poslao upit članovima grupe, pitajući ih da li bi bili spremni da u ponedeljak, 20. maja, dođu na sednicu, kao i da li bi bili spremni da glasaju po bilo kom predlogu. Pošto nisam dobio nijedan odgovor, sednicu za 20. maj nisam ni zakazao. Umesto toga, izveštaj o radu sam poslao skupštinskom odboru koji je i formirao grupu", kaže Nenadić za NIN.
 
Tako je radna grupa za unapređenje izbornih uslova de fakto prestala s radom. Međutim, kako je izborna kampanja u punom jeku, na tu činjenicu se niko nije posebno osvrnuo.
 
Opširnije na OVOM LINKU.
  • Brana

    26.05.2024 20:12
    Gari
    Gari, nemaš snage da ideš do kraja. To nije muški. Opozicija je do sada uradila bukvalno sve što je mogla da se izbori za naše ( i njihove) bolje živote. Oni više nemaju mehanizme. Sada je naš potez odlučujući. U celom svetu ljudi idu na izbore i glasaju, uglavnom za promene. Jer vlas mora da se menja i da se daje šansa i drugim opcijama. Pozdrav
  • Никола

    25.05.2024 22:03
    Никола
    Нема више места кукању јер сте знали да нема чистих избора и ушли свесно у тако нешто! Сада вам је АВ крив овај или онај...рећи јавно ко је тројански коњ АВ! Част онима који нису прихватили овакве изборе и за њих гласам и подржавам! Мршшш
  • Zovem se Stevo

    25.05.2024 21:55
    INAČE
    Ovde je komentar lažnog lika koji se predstavlja "Zovem se Stevo". To je SNS propaganda, vidi se da su naprednjaci mentalno retardirani, ne mogu da zapamte ono "INAČE".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija