Mala matura samo u školama

Konačna naredba Ministarstva prosvete je da se mala matura proslavi u školi, dok su pojedini direktori već ugovorili aranžmane, pravdajući se da je odluka ministarstva "stigla suviše kasno".

Konačna naredba Ministarstva prosvete je da se mala matura proslavi u školi, dok su pojedini direktori već ugovorili aranžmane, pravdajući se da je odluka ministarstva "stigla suviše kasno".

Obaveza slavljenja male mature u prostorijama osnovnih škola predviđena je predlogom Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, ali se na njegovo usvajanje čeka od početka godine. Kako bi školsko slavlje, ipak, od ove godine postalo praksa, ministarstvo je direktorima osnovnih škola prosledilo obavezujuće uputstvo da malu maturu ne slave u kafanama i restoranima. "Još od početka školske godine u više navrata smo nagoveštavali da će se mala matura slaviti u školi. To je primereno deci od 15 godina, jeftinije je, a o njihovoj većoj bezbednosti suvišno je i govoriti", ističu u ministarstvu.

Direktori, pak, kažu da je ministarstvo naredbu trebalo da uputi mnogo ranije jer su mnoge škole već ugovorile aranžmane za proslavu male mature i ne znaju kako da u kratkom roku tako veliku proslavu organizuju u školi. Aktiv direktora osnovnih škola u Nišu odlučio je čak da se završetak osnovne škole proslavi kao i do sada. "Većina škola je već zakazala u restoranima, direktori su potpisali ugovore. Svi direktori su se složili da se prvo održe sastanci sa roditeljima, pa ako se oni slože, da se organizuju proslave u restoranima", kaže za Blic direktorka niške OŠ "Radoje Domanović", Dušica Tričković.

Da se proslava mature i te kako lepo može organizovati u prostorijama škole, pokazuje primer beogradske OŠ "Drinka Pavlović" i čačanske OŠ "Dr Dragiša Mišović", u kojima je to praksa već desetak godina. "U početku je bilo teško, trebalo je ubediti decu i roditelje, ali se isplatilo. Sada su svi zadovoljni, roditelji su sigurni, deca se dobro provode", ističe direktorka škole "Drinka Pavlović", Milena Bićanin.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić podseća da je uputstvo ministarstva obavezujuće i da će direktore koji ga ne budu poštovali pozvati na odgovornost. "Direktori ovih dana intenzivno pregovaraju sa svim školskim upravama i pokušavaju da izdejstvuju slavlje u restoranima koje su već zakupili. Ministarstvo je zauzelo jasan stav koji glasi da nema slavlja van škole", bio je izričit Tmušić.

  • malamaca

    03.07.2012 12:05
    uzas
    kakvo bre slavljenje u skolama? kakva je to glupost sta sad mladje generacije treba da budu uskracene za proslavu i da se nabiju u raspale sale i glume neko slavlje? pa ako hoce da idu u kafanu to im niko ne moze zabraniti, oni ce ici sa ili bez mature.normalno je da hoce lepo da izgledaju za maturu ne u odeci za swaki dan ipak se jednom zavrsava osnovna, ne razumem cemu uopste ta zabrana kako su dosadasnje generacije proslavljale i nista im nije falilo.
  • :(

    19.05.2012 16:53
    Ja sam iz Novog Pazara.Nasa skola nema dovoljno prostora da bi se u njoj odrzalo matursko vece.Nas direktor je vec zakazao u hotelu i na nasim proslavama nikada nije bilo problema.Ovo je nepravda!
  • Smorena

    17.05.2012 18:56
    od svega i svacega
    Glas Iz Škole - ali deca ne žive za ZAVRŠNI ispit, na svu sreću...
    E dragi moji ipak ste licemerni. Spominjete neki ''perec bal'', kad je to bilo pre 20, 25 godina? Vremena se menjaju, suočite se sa istinom što pre ili imate problem. Iz vaših komentara bih zaključila da nikada niste probali ništa što je ''zabranjeno'', hm sumnjam...

    Vremena se menjaju, to je tacno, ali maloletnici su maloletnici, ne bez razloga, i nije im mesto u kafani. Da bi nesto zabranjeno probao, mora postojati zabrana, a deci vise nista nije zabranjeno ili kad se pokusa, onda je to ugrozavanje njihovih prava. Ma, da, kako da ne...

    Andrija, pozdravljam te, bili smo na istom perec-balu. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija