Zbog duplih funkcija postupak protiv tri gradonačelnika

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv gradonačelnika Zaječara, Loznice i Pirota, koji su istovremeno i poslanici u Skupštini Srbije, zbog sumnje da su stupili na drugu funkciju bez saglasnosti Agencije čime su prekršili zakon.
Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv gradonačelnika Zaječara, Loznice i Pirota, koji su istovremeno i poslanici u Skupštini Srbije, zbog sumnje da su stupili na drugu funkciju bez saglasnosti Agencije čime su prekršili zakon.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Agencije, gradonačelnici Zaječara, Loznice i Pirota, Boško Ničić, Vidoje Petrović i Vladan Vasić imali su zakonsku obavezu da u roku od tri dana od stupanja na funkciju gradonačelnika Agenciji podnesu zahtev za davanje saglasnosti za vršenje druge funkcije, ali oni to nisu uradili.

"Ne možete u isto vreme biti u predstavničkom delu vlasti i izvršnom. Reč je o tri poslanika Skupštine Srbije što znači da su u zakonodavnom delu vlasti, a istovremeno u upravno-izvršnoj vlasti kao predsednici opština", kaže član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Čupić objašnjava da postupak predviđa da poslednja institucija u kojoj su obavljali funkciju treba da pokrene njihovo razrešenje, a ako ga ne pokrene onda taj postupak postaje prekršajni i poslanici plaćaju kaznu od 50.000 do 150.000 dinara. Nakon toga, oni dobijaju rešenje od Agencije da su po sili zakona razrešeni sa svoje poslednje funkcije.

"Oni su bili dužni da tri dana po stupanju na funkciju, u momentu kad su saznali da su kandidati i kad su izabrani za gradonačelnike imali rok od tri dana da traže da li su u sukobu interesa. Pošto to nisu uradili Agencija automatski pokreće postupak", naveo je Čupić.
Čedomir Čupić: Imali su rok od tri dana i nisu ga iskoristili

Iz Agencije navode da nastavljaju da proveravaju sve narodne poslanike i gradonačelnike, odnosno predsednike opština, kao i da će pokrenuti isti postupak protiv svih za koje postoji sumnja da su povredili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Sva trojica gradonačelnika su iz Ujedinjenih regiona Srbije.

  • USA Crnac

    14.08.2012 10:58
    Dinkićeve metamorfoze
    Nekada je okupljao eksperte, a sad budale koje ne umeju ni da se izmaknu.
  • ZoranNS

    13.08.2012 18:01
    Dinkićeva departizacija na delu
    Dinkićeva departizacija na delu - koja razlika kod tog čoveka između reči i dela.
  • 13.08.2012 14:38
    Meni iz nekog razlog mnoge glavonje padaju na pamet.Sukobi interesa i krsenje zakona na sve strane.Samo, neki su jednakiji od drugih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija