Pripremljena Stategija obrazovanja do 2020. godine

Vlada Srbije trebalo bi da u četvrtak donese Strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine čiji je cilj povećanje broja fakultetski obrazovanih.

Vlada Srbije trebalo bi da u četvrtak donese Strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine čiji je cilj povećanje broja fakultetski obrazovanih.

Srbija sada ima svega oko šest odsto visokoobrazovanog stanovništva, a cilj je da broj poraste na 38,5 odsto među stanovnicima starosti od 30 do 34 godine. Taj dokument trebalo je da bude donese prethodna Vlada, ali je donošenje odloženo zbog izbora.

"Sva ministarstva su dala sugestije i očekujem da ćemo strategiju usvojiti ove nedelje na sednici Vlade", kazao je državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović. On je ukazao da je to strateški dokument i da za postepeni početak njegove realizacije nisu neophodna dodatna sredstva. Ipak, akcionim planom biće definisana sredstva potrebna za pojedine mere, pre svega za povećanje ukupnog budžeta obrazovanja.

Promene su predviđene i na ostalim nivoima obrazovanja. U starijim razredima srednjih škola biće četiri tipa nastavnih programa, zavisno od interesovanja đaka. Smišljen je i model gimnazijskog obrazovanja u kojem bi deo nastave bio putem interneta. Strategija utvrđuje i upis u osnovne škole, smanjenje broja đaka koji odustaju od školovanja.

Novosti su i u raspoređivanju srednjoškolaca - manje u stručne škole, a više u gimnazije. Umesto sadašnjih 75 odsto đaka koji idu u srednje stručne škole i 25 odsto gimnazijalaca, predviđeno je da njihov broj bude jednak. Cilj je da više maturanata upisuje fakultete, a u tom slučaju je suvišno stručno obrazovanje koje je i skuplje od gimnazijskog.

Trebalo bi, takođe, da se smanji nedeljni fond časova u školama, kao i broj učenika u odeljenjima, na 22-25. Predviđeno je i da se nastava odvija samo u jednoj smeni, mada i dalje u Srbiji škole rade i u čak tri smene. Jedna od novina je ukidanje prijemnih ispita i uvođenje različitih matura - zavisno od predstojećih studija. Predviđeno je i da se školuje manje "društvenih" kadrova, a više stručnjaka za prirodne i tehničke nauke, tako što će budžetske kvote na tim studijama biti povećane.

  • Dositej

    23.10.2012 08:28
    Karadzic
    Jos jedna knjiga mrtvo slovo na papiru.Strategija bez novaca,bez privrede,sektaski papir, Zarkova ulaznica u naredni mandat,zeton za propast drzave i obrazovanja.
  • @BB

    22.10.2012 15:00
    .
    Ti bi mogao malo pravopis da prelistas pa da onda delis savete, dakle, knjigu u sake!!!
  • I

    22.10.2012 12:28
    A zašto bi pr. dr morao da zna engleski?

    Kad ne zna Predsednik, ne mora ni pr. dr.

    Šalu na stranu. Što ne bi mogao nemački, španski, kineski... U nekim oblastima ima više stručnjaka sa ovih govornih područja nego sa engleskog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija