Za ubistvo hrvatskog disidenta osumnjičeni Arkan, Giška i Tapi

Slučaj ubistva star 31 godinu, u kojem se kao egzekutori pominju i najpoznatija imena beogradskog podzemlja, već u prvom danu nove 2014. godine iznova je potresao Hrvatsku.
Slučaj ubistva star 31 godinu, u kojem se kao egzekutori pominju i najpoznatija imena beogradskog podzemlja, već u prvom danu nove 2014. godine iznova je potresao Hrvatsku.

Reč je o likvidaciji Stjepana Đurekovića, hrvatskog disidenta kojeg je jugoslovenska tajna policija Udba ubila 28. juna 1983. godine u Volfratshauzenu kod Minhena, u tadašnjoj SR Nemačkoj.

Đureković je bio istaknuti privrednik komunističke Jugoslavije i jedan od direktora naftne industrije INA, ali je 1982. godine emigrirao u SR Nemačku i povezao se sa hrvatskom emigracijom. Udba ga je optuživala da je ukrao veliku količinu nafte od Ine i da je sarađivao sa ustaškim elementima, uz pomoć nemačke tajne policije.

Đureković je, po nalogu Udbe, ubijen godinu dana po emigriranju. Postoji nekoliko verzija tog događaja, a u jednoj se kao direktni izvršioci pominju poznati članovi beogradskog podzemlja, danas pokojni: Željko Ražnatović Arkan, Đorđe Božović Giška, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić.

Zbog ovog ubistva su juče po poternici nemačkog pravosuđa u Hrvatskoj uhapšeni Josip Perković, koji je u vreme ubistva Đurekovića bio šef odeljenja zagrebačke Službe državne sigurnosti (SDS) zadužen za neprijateljsku emigraciju, i Zdravko Mustać, tadašnji šef SDS za celu Jugoslaviju.

  • 03.01.2014 18:54
    Giška, ima li on neke veze za Vukom i SPO?
  • Stanko

    02.01.2014 20:54
    U
    Ne može niko ubiti Ustašu i ostati nekažnjen. Arkan, ko zna.....
  • 02.01.2014 11:40
    Ništa kao priča stara 30 godina da pripomogne kad klecaju kolena od optužbi za najgora kršenja ljudskih prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.