Tenderi u Srbiji se i dalje nameštaju

Dok u Upravi za javne nabavke kažu da je novi propis doneo znatno odgovornije ponašanje na nadmetanjima za poslove, privrednici tvrde da se ništa nije promenilo.

Dok u Upravi za javne nabavke kažu da je novi propis doneo znatno odgovornije ponašanje na nadmetanjima za poslove, privrednici tvrde da se ništa nije promenilo.

Primedbe na postupak javnih nabavki prošle godine je imalo 1.595 učesnika na tenderima, koji su se žalili Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Delimično je poništeno 524 postupaka, dok je 340 u celini, a odbijeno je 326 zahteva. Ostali postupci su obustavljeni ili rešeni na drugi način.

"Uočili smo znatno odgovornije ponašanje u ondosu na raniji period, a razloge treba tražiti u znatno bolje uređenoj kontroli postupaka javnih nabavki nego što je to bilo u prethodnom Zakonu", navode u Upravi za javne nabavke, a piši "Novosti".

"Ojačane su nadležnosti kontrolnih i regulatornih institucija i snažan naglasak je stavljen na prevenciju. Osim toga, izmenama Krivičnog zakonika predviđene su oštre kazne za delo zloupotrebe u javnim nabavkama kako za odgovorna lica kod naručioca, tako i kod ponuđača. I znatno veća transparentnost postupaka, po osnovu obaveznog objavljivanja javnih nabavki male vrednosti, konkursnih dokumentacija na Portalu javnih nabavki otežava dogovaranje i nameštanje postupaka", kažu u Upravi.

Nemanja Antić, direktor beogradske firme "Militarija“, koja aktivno učestvuje na tenderima već četiri godine, tvrdi, međutim, da nepravilnosti u postupcima javnih nabavki ima mnogo više.

"Uprava za javne nabavke je dužna da isprati sve neobjavljene nabavke i da sankcioniše odgovorne osobe, ali u praksi, međutim, ona reaguje samo kada to neko od ponuđača sam primeti i žali se na određene nezakonitosti", tvrdi Antić.

"Kao ponuđači za sve nepravilnosti, koje primetimo, moramo za samo nekoliko dana da reagujemo, ili propuštamo rok za žalbe Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Neće ni da je razmatraju, ako ne uplatimo taksu od 40.000 do 80.000 dinara. Po zakonu svako može da se prijavi na tender, a uslovi se pišu tako da ih ispunjavaju samo jedna, dve ili tri firme u celoj Srbiji, što nas i dovodi na ona skromna 3 ponuđača po ugovoru o nabavci. U tenderima se nalaze i razni tehnički i finansijski uslovi, koji se pišu samo da bi se favorizovale određene firme ponuđači", ocenjuje on.

Antić se pita zašto je bitno da imate promet od 300 miliona dinara, ako nekome želite da isporučite opasač, koji je funkcionalan i ispunjava sve uslove svoje namene. Na ovaj način su, smatra on, svim novim i malim firmama u Srbiji zatvorena vrata u ovako "upakovanoj" javnoj nabavci.

  • ns

    11.03.2014 08:04
    Postenje
    Zar ima politicki direktor koji ne krade?
    Pa sta moze drugo da radi kada nema znanje a treba da ode na sledecim izborima.
  • 11.03.2014 07:11
    A DS direktori ne kradu?
    Ovaj nas novi direktor, sve poslove namesta svojim kafanskim pajtasima i deli pola pola, dosta mi je lopova i politickih direktora strucnjaka opste prakse a i njihovih eksperata
  • 10.03.2014 21:28
    Zar da Napredni radikali nameštaju? Ma dajte, molim vas ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija