Crnoj Gori poziv za NATO u septembru

Iako je izvesno da neće dobiti formalnu pozivnicu za članstvo u Severnoatlantskom savezu, Crna Gora bi se na septembarskom samitu lidera NATO mogla nadati nekoj vrsti uslovnog poziva.
Iako je izvesno da neće dobiti formalnu pozivnicu za članstvo u Severnoatlantskom savezu, Crna Gora bi se na septembarskom samitu lidera NATO mogla nadati nekoj vrsti uslovnog poziva, pišu podgoričke "Vijesti".

Ovakav ishod, podrazumevao bi da lideri 28 članica NATO u Velsu pohvale Crnu Goru za dosadašnji učinak, ali i zatraže da uloži dodatne napore i ostvari konkretne rezultate u oblastima vladavine prava i reformi bezbednosnog sektora, kako bi u nekom oročenom periodu, ili kada ispuni uslove, bila pozvana da se pridruži. Donošenje odluke o ispunjenosti tih uslova šefovi država i vlada članica mogli bi ostaviti svojim ministrima spoljnih poslova ili čak ambasadorima.

Diplomatski izvori rekli su da je ovo jedna od kompromisnih varijanti rešenja pitanja širenja NATO u novonastaloj situaciji nakon ukrajinske krize i pogoršanja odnosa sa Rusijom, o čemu se posljednjih sedmica intenzivno razgovara u krugovima NATO.

NATO je slično postupio kada je 2008. u Bukureštu odlučio da će Makedonija dobiti formalni poziv čim reši spor sa Grčkom oko imena države.

Šefovi diplomatija članica NATO na sastanku 25. juna u Briselu neće staviti proširenje na dnevni red svojih šefova za septembar, jer je situacija složena, prvenstveno zbog dešavanja u Ukrajini.

"Situacija je prilično složena i teško je bilo šta reći sa sigurnošču, ali je intencija da se pitanje Crne Gore postavi neposredno pred samit. U svakom slučaju, ako dobijete uslovan poziv, poruka će biti jasna - reforme u vladavini prava i bezbednosnom sektoru ne mogu ostati samo na papiru, ako želite da vam se kasnije, na nivou ministara ili eventualno ambasadora članica NATO, odluči da dobijete pozivnicu za članstvo pre sledećeg samita", kazao je jedan izvor.

I generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je prilikom posete Podgorici 21. i 22 . maja poručio da su jačanje vladavine prava i reforma bezbednosnog sektora prioriteti Crne Gore na putu ka članstvu, prenose "Vijesti".

  • @Anonimus

    16.06.2014 09:05
    Pametno
    bi bilo da si ti malo pametniji i da ne pricas ne proverene informacije.
    - Nemas verovatno ni jedan dokaz da je nesto pokrao jer da imas verovatno bi trebao da prijavis ovima na vlasti oni jedva cekaju
    - Ni za to da ima nesto u CG takodje verovatno nemas dokaz, ali balavis jer ce se svidi ljudima
    - E za treće sto je istina, Homen porodica je i dalje vlasnik fabrike FIMA u Mionici, pa eto, ako imate dokaze o krađi...
  • 15.06.2014 22:27
    Pametan bio onaj Tadicev Homen kada je pokradeno imvestirao u vilu i umetnine a sve u CG. I ko koga pita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija