LSV: Raspisati referendum o zaštiti poljoprivrednika

Glavni odbor LSV potvrdio je odluku o prikupljanju 100 hiljada potpisa da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo da se zaštite domaći poljoprivrednici od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta.

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine potvrdio je odluku o prikupljanju 100 hiljada potpisa s namerom da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade i Skupštine Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja gazdinstva, od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta.

Kako je saopšteno, inicijativom se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

Prema predlogu ove stranke, referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: Da li Republika Srbija treba da zakonima zaštiti naše poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva i tajkuna po pitanju prodaje poljoprivrednog zemljišta i dugoročnog zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

"Ukoliko stranci od 2017. godine budu bez ograničenja kupovali zemljište ili ukoliko po usvajanju izmena zakona stranci i domaći tajkuni budu iznajmljivali zemljište u Vojvodini na period od 30 godina, to će na dugi rok ugroziti poljoprivrednike i njihovu decu, barem dve ili više generacija", smatraju u LSV.

Pajtić: Protesti ukoliko se ne povuče Zakon

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je ranije danas da se Vojvodina oštro protivi izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se omogućava netransparentan zakup državnog zemljišta na 30 godina.
Ovaj zakon će, kaže Pajtić, iz temelja izmeniti i uništiti vojvođanski i srpski agrar, neobnovljivi resurs jedne zemlje.

"Možete izgraditi novu fabriku ili zgradu, ali ne može da nikne nova zemlja. Institiramo na uklanjanju ovog zakona iz procedure Skupštine Srbije. Zemlja se neće davati na aukciji niti licitacijom, već će komisija ministarstva usvojiti investicioni plan nekog pravnog lica. Samo što nisu rekli imena tajkuna kojima će dati zemljište", naveo je Pajtić.

Kako je rekao, Pokrajinska vlada će iskoristiti sva institucionalna i vaninstitucionalna sredstva da primenu ovog zakona spreči, a ona uključuju i ulične proteste ukoliko država ne usvoji amandmane pokrajine. Ti amandmani biće u roku od nekoliko dana sastavljeni i poslati u Beograd.

Ministarstvo: Netačno da zakon omogućava prodaju zemlje strancima

Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je kritike izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu i demantovalo tvrdnje da se njima predviđa prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Novim izmenama Zakona će isključivo državljani Srbije koji su nosioci malog poljoprivrednog gazdinstva moći da kupe deo poljoprivrednog zemljišta. Svi koji u svom posedu imaju do 30 hektara, moći će da kupe na rate do 20 hektara državnog zemljišta na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj imaju prebivalište najmanje tri godine. Prodaja zemljišta stranim pravnim i fizičkim licima je apsolutno zabranjena kako po važećem zakonu, tako i prema planiranim izmenama, saopštilo je ministarstvo.

"Pre početka procesa privatizacije, koji je sprovođen prethodnih 15 godina, u Srbiji je postojao i uspešno radio 91 poljoprivredni kombinat i 108 poljoprivrednih dobara, od čega u Vojvodini 106 dobara i 36 kombinata. Danas nijedan kombinat, niti poljoprivredno dobro ne radi zbog katastrofalne agrarne politike Vlada do 2012. godine. Na taj način je oko 120.000 hektara završilo u rukama nekoliko pojedinaca, čime je država izgubila desetine miliona evra, a poljoprivredi Srbije je naneta nesaglediva i trajna šteta", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

  • JustinaNS

    11.11.2015 08:47
    "Hljeba, hljeba, gospodaru! Ne vidjesmo davno hlje
    "Novosti", 06. avgust 2014.
    Cena hektara kvalitetnog obradivog zemljišta u Vojvodini i 20.000 evra. Poskupljenje od 2017, kada dozvolimo Evropljanima da kod nas kupuju zemlju. Na ceni su njive koje se pretvaraju u GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE!?! (moje čuđenje)
    Za hektar zemlje u istočnoj i južnoj Srbiji dobija se najviše 1.500 evra, a u Vojvodini, oko Srbobrana, Stapara ili Inđije, i 20 puta vviše...Ovakva situacija, objašnjava prof. dr Miladin Ševarlić... tumači se vrlo lako, jer je direktno vezana za problem depopulacije sela. Tamo gde nema stanovnika, ema ni zainteresovanih za kupovinu, odnosno za obradu zemlje." Citat je iz epa Ivana Mažuranića, Smrt Smail-age Čengića.
  • LSV:):):)

    11.11.2015 07:50
    Ako LSV zastupa interese seljaka onda su vojvodjanskim paorima dani zasigurno odbrojani.
  • 11.11.2015 06:07
    vv
    Srljanjem u EU na kraju ćemo svi izgubiti, zato što nas vode ( sada i ranije) ljudi koji u svom životu ništa nisu radili. Ovi bivši koji su potpisali ugovor u stabilizaciji i pridruživanju sada napadaju sadašnje zato što poštuju taj ugovor. Sa druge strane ovi sadašnji umesto da se izbore , kao i ostale zemlje, da se te obaveze prolongiraju na duži period, napadaju bivše zato što su potpisali.
    Prosto čoveka tuga da uhvati. Narod mlad i sposoban odlazi, a mi ostajemo da se patimo sa ovim mediokritetima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina