Krivična prijava protiv Ane Tomanove Makanove

Predsednik udruženja "Slovaci i Suživot" Mihal Spevak podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom sadu protiv predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ane Tomanove Makanove.
Predsednik udruženja "Slovaci i Suživot" Mihal Spevak podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom sadu protiv predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ane Tomanove Makanove.

Kako navodi, prijavu je podneo zbog nenamenskog korišćenja budžetskih sredstava, zloupotreba službenog položaja i nesavesnog obavljanje funkcije kao predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM).

"Makanova je, između ostalog, izvršila zloupotrebu službenog položaja tako što je kao naručilac posla potpisala ugovor sa samom sobom odnosno izvršiocem posla Anom Tomanovom Makanovom. Zloupotreba službenog položija odnosi se na zaključivanje ugovora o autorskom delu dana 12.8.2013. pod brojem 01-744 na iznos od 30.000 dinara. Ugovor je potpisala u ime NSSNM njegova predsednica Ana Tomanova Makanova sa izvršiocem odnosno autorom Anom Tomanovom Makanovom. Naručilac posla Ana Tomanova Makanova i izvršilac posla odnosno autor Ana Tomanova Makanova su se obavezale da će Makanova da učestvuje u idejno-sadržajnom, kulturno-umetničkom i voditeljskom osmišljavnju obeležavanja desetogodišnjice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Novom Sadu kao i programu otvaranja Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu.

Takodje, Tomanova Makanova je kao predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine potpisala je sa svojim suprugom Janom Makanom više ugovora o autorskom delu brojevi ugovora: 01-836 potpisan 22.09.2011. na iznos brutto 65.737 dinara, 01-746 potpisan 12.08.2013. u neto iznosi 20.000 dinara, ugovor 01-100 potpisan 13.02.2012 u neto iznosu 41.600 dinara.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je bilo nenamskog korišćena budžetskih sredstava za adaptaciju buduće zgrade Muzeja vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu u koju se ulagalo u vreme kada se znalo da na objekat ima još pravo restituent, a ipak se uložilo budžetstkih sredstava za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 2.028.000 dinara i finansiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije o čemu postoji ugovor izmedju Ministarstva i NSSNM. Takodje NSSNM je platio uvođenje gasa u objekat u iznosu od 377.900 dinara iz vlastitih sredstava.

Ana Tomanova Makanova godinama narušava transparentnost rada Saveta, pojedini ugovori koje zaključuje kao predsednica nedostupni su čak i samim članovima Saveta, a da ne govorimo o široj javnosti, pogotovo zbog činjenice da su mnogi autorski ugovori u direktnoj vezi sa kupovinom glasova unutar slovačke zajednice za račun predsednice Saveta i DS-a. Umesto da kao predsednica obezbedi da rad Saveta kako zakon nalaže bude javan i transparentan Ana Tomanova Makanova ucenama i pretnjama godinama zastrašuje neistomišljenike i konstantno se oglušuje o Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja. Na svaku kritiku odgovara pretnjama o pokretanju sudskog postupka", navodi Spevak u saopštenju.

Ana Tomanova Makanova je kao najviši slovački predstavnik Demokratske stranke već 13 godina predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Takođe je poslanica DS u Skupštini Vojvodine, potpredsednica je Skupštine Vojvodine, predsednica okružnog odbora DS za južnobački okrug, te članica novosadskog i pokrajinskog odbora DS. Spevak  navodi da sada očekuje "progon" i daje to normalna stvar "kada se upute kritike na njen rad". "Isto takvo ponašanje očekujemo i nakon podnošenja ove krivične prijave", kaže predsednik udruženja "Slovaci i Suživot".

  • Pravdoljub

    23.11.2015 13:35
    Čekamo rasplet
    I odoše tako milioni dinara- kao rukom odnešeno.
    Što je mnogo, mnogo je. Hapsi milicijo. Svakom po zasluzi.
  • Pandora

    23.11.2015 07:42
    Nepotizam
    Ovde se radi o tome da je ovo samo vrh ledenog brega. A pitanje je šta će još da otkriju kad počnu. Otvorena je Pandorina kutija.
  • 22.11.2015 10:47
    true blue
    Ovde je situacija jasna kao dan. Radila je što je htela i kako je htela i nikome nije polagala račune. Po zakonu o dostupnosti informacijama odbijala je da pruži informacije o trošenju novaca. Sada više nema mentore koje je štite i došlo je KONAčNO delo na videlo. Pitanje glasi zašto nevladin sektor mora da inicira nešto što bi trebala da radi država. Imamo li državu? Imamo li vladavinu prava? Država je sad na potezu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".