Škola u banatskom selu sa sedam đaka u četiri razreda i jednim učiteljem

Jedno od najmanjih sela u južnom Banatu sa oko 150 stanovnika, crkvom, jednom prodavnicom i osnovnom školom, koja broji svega sedam učenika, zove se Putnikovo.
Kako meštani kažu, u ovo selo se ne može doći slučajno. Samo jedan put vodi ka Putnikovu, a isti put i vodi iz njega, pa se ovde dolazi samo s namerom.
 
Selo je osnovano 1925. godine, a ime je dobilo po Vojvodi Radomiru Putniku, nalazi se između Pančeva i Zrenjanina, a pripada Opštini Kovačica. Škola u ovom selu nekada je brojala i do 60 učenika, ali je i samo selo tada imalo oko 500 stanovnika. Nažalost, danas je taj broj znatno manji.
 
  
 
Izdvojeno odeljenje osnovne škole "Sveti Georgije" u Putnikovu radi u okviru velike škole koja se nalazi u Uzdinu. 
 
Škola u Putnikovu ove školske godine ima samo sedam učenika, radi kao nepodeljena škola sa četiri razreda, ali ove školske godine nema nijednog učenika u trećem razredu. Nekoliko puta je bila pred zatvaranjem, ali je ipak opstala i radi kao i sve ostale škole.
 
Novica Trajković koji već 29 godina radi sa četiri razreda, kaže za 021.rs da je ovo, od kako je prihvatio posao pa sve do sada, najveći izazov koji jedan prosvetni radnik može da ima.
 
- Nezgodno i teško je raditi pri organizovanju igara, fizičkog, muzičkog, jer ima malo učenika, a kad je malo učenika mali je i izbor igara. Veliki je izazov raditi sa 30 učenika u jednom razredu, ali raditi sa sedam učenika u četiri razreda, mnogo je veći. Međutim, ovo je sudbina i svih ostalih sela, ne samo u Banatu i Vojvodini, nego i u celoj Srbiji, sve nam je manje dece - rekao je Novica.
 
  
 
Od kako je osnovana, škola je opstajala na različite moguće načine, od toga da je upisivala učenike prvog razreda pre vremena, do toga da su učenici koji su završili četvrti razred osnovne škole opet upisivali isti kako bi škola i dalje opstala.
 
Novinar, pisac i publicista Ranđel Anđelković kaže za 021.rs da je i ranije bilo pitanje da li će škola raditi, ali da je sada situacija još teža.
 
- Selo je osnovano 1925. godine, a ova škola je počela sa nastavom 1935. Trebalo je da bude oko dvadeset učenika, međutim, u selu je bilo samo petnaest, pa su pet učenika koji su završili četvrti razred ponovo upisali isti, kako se škola ne bi zatvorila. Situacija je sada još teža - priča Ranđel.
 
  
 
Sudbina svih malih sela je ista, u praksi se pokazalo da se zatvaranjem škole gasi i samo selo, a Putnikovo već 90 godina odoleva vremenu.
 
Svake godine učionica, simbolično rečeno, postaje sve veća. Nije ona veća, ona je iste kvadrature, ali je dece u njoj sve manje. Bojim se da ovu školu, ovo odeljenje u Putnikovu, neće zatvoriti ni ministarstvo, ni opštinske ni pokrajinske vlasti, nego da ćemo mi sami da je zatvorimo time što jednoga dana, a to je veoma blizu, neće biti uopšte đaka - zaključio je Novica.
 
Ostaje pitanje da li će neko opet upisati četvrti razred kako bi škola opstala ili će posle punih osam decenija školsko zvono u Putnikovu prestati da zvoni.
 
Autor: Dejan Đolović (dejan@021.rs)
  • živan

    12.01.2016 15:46
    Demografski kolaps
    Srbija decenijama dozivljava demografski kolaps. Danas je za oko 32 odsto manje mladih u skolskom uzrastu nego sto je bilo pre 20 godina, pa ne cudi da u nasoj zemlji ima oko 430 odeljenja sa manje od pet uccenika...
  • Tuga

    12.01.2016 12:38
    i jad
    Place mi se..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.