FOTO: Pokrajina uvela stalna dežurstva, u odbrani 270 km vodotokova

Povodom proglašenja vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije, Pokrajinski štab za vanredne situacije doneo je odluku o uvođenju stalnog dežurstva i nalazi se u stalnom zasedanju.

"Pokrajinski štab prati situaciju na vodotocima u Vojvodini i preduzima neophodne mere iz svoje nadležnosti", navode u Pokrajinskoj vladi.

"Vode Vojvodine" redovno obavljaju poslove predviđene Opštim i Operativnim planom odbrane od poplava, a pokrajinski organi preduzimaju potrebne mere u skladu sa svojim nadležnostima u odbrani od poplava, nalozima Pokrajinske vlade i predlozima Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, navode u Pokrajini.

"Pokrajinska vlada je spremna i u mogućnosti da ponudi pomoć za ugrožena područja", navodi se u saopštenju APV.

Opštinski štabovi za vanredne situacije koji se nalaze u eventualno ugroženim područjima su održali sednice i preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti. Inače, situacija na vodotocima u Vojvodini je stabilna i pod kontrolom. Na 263,71 kilometara vodotoka sprovodi se redovna odbrana od poplava, a na šest kilometara je vanredna odbrana od poplava.

Na Dunavu uzvodno od Zemuna vodostaj je u opadanju, nizvodno u manjem porastu, na Savi je u manjem opadanju,a na Tisi je u stagnaciji.

U odbrani od poplava 270 kilometara vodotokova u Vojvodini
 
 
Oko 270 kilometara vodotokova u Vojvodini od jutros je u merama odbrane od poplava, od kojih vanredna odbrana važi na šest kilometara na Savi kod Klenka i Hrtkovaca, kao i lokalitetu "Stojšića Bogaz", kažu u "Vodama Vojvodine".
 
Na Savi kod Klenka sanirana su procurenja na tri mesta, odnosno tamo gde se atmosferska kanalizacija iz naselja izliva u reku. Trenutno tri pumpe vodu iz branjenog dela naselja prebacuju u Savu, a "izvori" u nožici nasipa ograđeni su džakovima sa peskom. "Pri ovakvim vodostajima ovo je normalna pojava, ali se stanje na odbrambenoj liniji mora danonoćno pratiti", navode u vodoprivrednom preduzeću. 
 
 
Merenja vodostaja na vodomernim stanicama na reci Savi jutros beleže manje opadanje nivoa reke, osim na mernom mestu "Progar", gde je jutros izmereno devet centimetara više nego juče. RHMZ u narednim danima prognozira manji porast vodostaja na Savi.
 
Mere redovne odbrane od poplava jutros su uvedene na deonici od 8,62 kilometara na Tamišu, od Sefkerina do Pančeva, kao i na Azotarskom kanalu. Na Dunavu, redovna odbrana od poplava se od jutros sprovodi na 69,5 kilometara, od Pančeva do Dubovca. U redovnoj odbrani ostaje oko 114 kilometara Save, zatim, 56,6 kilometara Tise, te blizu devet kilometara kanala Begej i blizu pet kilometara Nadele. 
 
Vodostaj na brani "Veliko Središte" na Markovačkom potoku iznosi 110 centimetara, što je gotovo metar ispod kriterijuma za redovnu odbranu, te su ove mere odbrane od poplava i ukinute na ovom lokalitetu. 
 
Autor: 021.rs
Foto: "Vode Vojvodine"
  • LGBT

    11.03.2016 23:56
    Kada je dr Pajtić na straži?
  • mile

    11.03.2016 18:14
    Naj bolji smo, sto se pokazalo I 2014god , ne mislim na politicare nego na vodoprivredne strucnjake u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.