Bočar: Dvorac Hertelendi-Bajić predložen za spomenik kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu pokrenuo je postupak utvrđivanja dvorca Hertelendi-Bajić u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za spomenik kulture.
Ovaj objekat, koji je u veoma lošem stanju, nalazi se u Vojvođanskoj ulici broj 8, i izgrađen je na katastarskoj parceli u javnoj svojini. 
 
Zaštićenu okolinu spomenika kulture čine katastarske parcele u privatnoj i javnoj svojini. Zbog toga je Zavod objavio javni oglas, pozivajući sopstvenike, odnosno korisnike tih nepokretnosti, kao i zainteresovane organe i ustanove, da daju svoje mišljenje o predlogu da dvorac Hertelendi–Bajić bude proglašen za spomenik kulture. 
Mišljenje se u pismenoj formi dostavlja Zavodu u narednih trideset dana, posle čega će biti nastavljen postupak utvrđivanja za kulturno dobro.
 
Dvorac u Bočaru izgrađen je u stilu klasicizma oko druge decenije 19. veka, projektant je nepoznat, a prvi vlasnik bila je plemićka porodica Hertelendi. 
 
U žižu javnosti ovaj objekat je dospeo zbog započete pa prekinute rekonstrukcije i sumnji na malverzacije povodom ovog posla. Projektom koji su vodili i finansirali predstavnici pokrajinskih organa i opštine Novi Bečej, bilo je predviđeno da se dvorac renovira i tu smesti terapijski centar za decu ometenu u razvoju.
 
Objekat je svojevremeno korišćen kao bolnica za duševno obolele, a zbog loših uslova, bolnica je zatvorena. Od 2012. kada su krenuli radovi na obnovi, postavljen je novi krov, radilo se na uvođenju struje i uličnoj fasadi.
 
Autor: Dnevnik

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.