Subotica: Samohrani otac dobio poziv na vojnu vežbu, poveo i decu u kasarnu

Atila Bartok (37) iz Subotice, samohrani otac dečaka i devojčice, po pozivu na vojnu vežbu u bačkotopolsku kasarnu poveo je i decu.
Subotica: Samohrani otac dobio poziv na vojnu vežbu, poveo i decu u kasarnu
Foto: 021.rs
Bartok je vraćen kući, pošto je njegova životna situacija jedna od onih koje mogu da odlože ovu zakonsku obavezu. Subotičanin priča da se, od kada je postao udovac pre sedam godina, od dece nikada nije odvajao, osim kada radi.
 
Poziv za dvonedeljnu vojnu vežbu je primio 8. maja, zahtev za odlaganje podneo je tek 14. juna što je zakasneli rok zbog čega mu je poslato rešenje da se odbacuje njegova molba.
 
Prema njegovim rečima na pozivu nije bilo poruke o pravnom leku, zbog čega je zakasnio sa žalbom i kaže da još nije dobio obaveštenje o odlaganju.
 
"Nije nigde pisalo za koliko mogu da uložim zahtev, ali sam taj dan otišao u VO. Kako mi rešenje još nije bilo stiglo nisam imao kud tog 23. juna. Nisam hteo da izbegnem svoju obavezu i zato sam se sa decom uputio u kasarnu. Nisam znao šta da očekujem, ali sam se nadao realnom rešenju. Javio sam se pre toga u VO da bih objasnio zašto ne mogu na vojnu vežbu, a jedini razlog je što sam samohrani otac pošto mi je supruga preminula. Moji roditelji još uvek rade i nemam kome da ostavim decu", navodi Bartok, prenosi Blic
 
U kasarni mu je rečeno da su upoznati sa njegovim slučajem, da je rešenje o odlaganju doneto i da je u proceduri slanja. Atila sada čeka novu plavu kovertu, za koju se nada da će mu pojasniti šta tačno rešenje o odlaganju znači, odnosno da li će na vojnu vežbu morati kao 45-godišnjak, kada mu deca budu punoletna.
  • Nikada

    28.06.2018 08:51
    Nisam
    Iznegavao nikakvu obavezu prema državi - ni vojsku, ni porez. Ni moji stari nisu.
    Sećam se kada je počeo rat i kada su mi stavili pištolj na glavu kao dečaku od 11 godina i kada su roditelji i Cela porodica fasovali probleme da smo otišli. Pobegli.
    Otac nas je doveo i obezbedio smeštaj - nas troje u jednom velikom krevetu, ali Bože moj - ne pada za vrat.
    Tek posle toga se vratio u rat.
    Dakle, porodica MORA biti iznad vojne obaveze i država to MORA da zna.
    Problem je sa tim vojnim pozivima što se kao i sve u SRB primenjuje selektivno. Evo baš čitam kako plaćamo šerifovskim sinovima i dnevnice i vozače i svašta. A što njih nisu pozvali na vojnu vežbu? Pa, zbog selekcije.
    I kada bi se i drugi put služila vojska - opet bih otišao, ALI ako mi je porodica zbrinuta.
  • /

    27.06.2018 22:16
    /
    a poziv mu je urucio jovo
  • Cane liman

    27.06.2018 20:03
    Zvace oni i babe i dede kad ovi danas starletani ne mogu bez mame i suknje.... eee vojska je lek za danasnje šonje.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina