Mirović: Prebacivanje isplate pomoći za treće dete nije isto što i ukidanje

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je danas da izmena odluke o isplati pomoći za treće dete majkama u Vojvodini, a kojom se isplata nesumnjivo obustavlja, nije ukidanje.
Mirović: Prebacivanje isplate pomoći za treće dete nije isto što i ukidanje
Foto: 021.rs
Na sednici pokrajinske vlade 18. jula donete su izmene odluke o isplati naknade za treće dete, kojima se njeno sprovođenje obustavlja te se faktički ova naknada od 12.000 dinara mesečno na period od dve godine i ukida.
 
U izmenama se navodi da će novčanu pomoć dobijati majke koje su rodile treće dete zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, a koje imaju rok od najkasnije godinu dana da podnesu zahtev za isplatu novčane pomoći, odnosno najkasnije do 24. decembra 2018. godine. Sve majke koje podnesu zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete, nakon 24. decembra 2017. godine, a zaključno sa 30. junom 2018. godine, dobijaće naknadu po osnovu zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom.
 
"Vojvodina nije ukinula naknadu za treće dete već je odgovarajućim zakonom naknadu u iznosu od 12.000 dinara od prethodne dve nedelje počela da isplaćuje Republika. Do sada je Vojvodina jedina obezbeđivala naknadu od 12.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine, a ubuduće će Srbija za porodice u kojima su zaposlene žene obezbeđivati 12.000 u trajanju od 10 godina. Zakon nam pruža mogućnost da proširimo naša prava i mi ćemo od 1. januara uvesti naknadu od 12.000 dinara za porodice sa trećim detetom u kojima su nezaposlene žene, jer njih zakon ne prepoznaje. Mi smo mogli da nastavimo sa isplatom za treće dete za zaposlene žene pa da imamo pojedine kategorije koje bi primale naknadu sa dve ili više strana, kao i majke koje su nezaposlene i ne bi dobijale nijedan jedini dinar. U svakom slučaju bi bila neravnopravna situacija", pojašnjava Mirović odluku koju je potpisao.
 
Nejasno je kako bi isplatom novčane pomoći za treće dete u Vojvodini nezaposlene žene ostale bez pomoći, s obzirom na to da se pokrajinska odluka odnosi na sve majke, bez obzira na radni status. Mirović kaže da je ovo način da se sve žene, bez obzira na radni status, stave u ravnopravan položaj.
 
"Mi ćemo zadržati obim finansiranja, a to je za treće dete bilo 600 miliona dinara godišnje i prvi i jedini u Srbiji ćemo od 1. januara uvesti i 12.000 dinara pomoći za porodicu sa trećim detetom i to za nezaposlene žene, kojih ima oko dve hiljade u Vojvodini. Takođe, od 1. septembra počinjemo sa posebnom merom - raspisaćemo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava porodicama sa troje ili četvoro dece, a za proširenje stambenog prostora", napominje Mirović.
 
Roditeljski portal Bebac reagovao je juče saopštenjem na nedavnu meru Pokrajinske vlade, upitavši Mirovića gde će ići novac ranije namenjen za pomoć majkama troje dece. Više o tome možete čitati OVDE.
 
Više o novoosnovanom budžetskom fondu za pronatalitetnu populacionu politiku u Vojvodini možete saznati OVDE.
  • @buba klara

    03.08.2018 11:54
    Zašto biste dali otkaz? Zaradite svojih 20.000 i dobijete još 12 od pokrajine, ukoliko rodite treće dete.
  • Novosadjanin

    03.08.2018 11:03
    Sramota za vlast
    Sram vas bilo "gospodo" iz pokrajine, sram vas bilo! Sebi ste digli vile u Kamenici i izgubili svaki osecaj za obican narod. Sram vas bilo!
  • B

    03.08.2018 09:52
    @Valentina
    nadam se da će vas stranka brzo zaposliti da više ne morate da komentarišete. Sigurno zvučite mnogo pametnije dok ćutite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".