VIDEO: "Utva" samostalno napravila novi avion posle više od 30 godina

Utva avioindustrija iz Pančeva je posle više od 30 godina samostalno napravila novi avion "Sova", koji će će sutra imati probni let, rečeno je u tom preduzeću.
U pitanju je jednomotorni avion, niskokrilac, namenjen za obuku, sportsko i turističko letenje, avio taksi prevoz i panoramsko razgledanje. Takođe, jedna od karakteristika letelice je što poseduje mogućnost brze modifikacije.
 
Program 41 M, poznatiji kao "Sova", finansira preduzeće Jugoimport SDPR, a Utva je ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona. Utva je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanje novog aviona.
 
"Sova" predstavlja modernizovanu verziju baznog aviona Utva 75, koji je namenjen za početnu obuku, sportsko i turističko letenje. Avion se može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije. Takođe, može da nosi naoružanje uz ugradnju odgovarajuće opreme, objavljeno je na sajtu Jugoimporta.
 
"Sova" je jednomotorni avion, niskokrilac, kompletno metalne strukture tipa "ljuska", sa motorskom oblogom i terminezonima od kompozita. Avion je četvorosed konfiguracije "side by side", sa fiksnim stajnim trapom, tipa tricikl.
 
Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste. Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara. Maksimalna brzina aviona je 230 km na sat, a snaga 210 KS.
 
"Sova" će sutra imati probni let na aerodromu "Pančevo", koji će trajati jedan sat, a vodeći projektant na izradi letelice Aleksandar Petrović predstaviće planove daljeg rada i letenja, kao i nove projekte kompanije.
 
  • Gagarin

    23.08.2018 18:41
    @Milan NS
    Milane NS, nije tacno.

    ELAN je baziran u Begunju, na severu Slovenije, Pipistrel u Ajdovscini, na jugu. Pipistrel je 'startup' nastao 1989, poceli su da saradjuju sa Elanom 2007 (osamnaest godina kasnije), poslednja najavljena kooperacija izmedju dve kompanije (maj 2018) je eVTOL za UBER.

    UTVA bez podrske drzave!? Jugoimport SDPR je DRZAVNA firma, sa sedistem u Beogradu. Pare od izvoza kalasnjikova i od poreza idu na razvoj Sove i drugih pterodaktila.

    Treba se ponositi firmama u Srbiji koje nisu na jaslama drzave, i koje se bave vrhunskom tehnologijom - Novi Sad ih ima nekoliko, ima ih i u drugim delovima Srbije. Problem je sto drzava neracionalno odrzava sto se odrzati ne moze, na racun zdravih, privatnih kompanija koje su se same izborile za svoje mesto u svetu.
  • mjaukalo

    23.08.2018 13:49
    sastavila
    Nije napravila nego sastavila novi avion posle 30 godina, posto su sve komponente uvezene, sem eventualno limarije, njihovo je samo da sastave. Ali OK, bolje i nesto da raduckaju nego da ne rade nista.
  • Milan NS

    23.08.2018 11:51
    ELAN - PIPISTREL !?
    Dragi Gagarin, nadam se da zlaš da je Pipistrel nastao od fabrike JEDRILICA Elan, što se po dizajnu može lako zaključiti. To što su oni "NAPREDOVALI" svaka čast ali nisu ni 100 deo problema UTVE osetili. Nisu bili pod sankcijama, bombardovani, privatizovani, opljačkani….
    NAŠA UTVA - SVAKA joj čast , radila je u nemogućim uslovima bez podrške države I sa mnogo onih koji su kao hijene čekali da za male pare PRISVOJE nešto što ima budućnost. MI svi treba da hvalimo naše a ne da se divimo "našim" komšijama I onima koji samo čekaju da pruzmu tržište I da nam prodaju NJIHOVE evropske vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina