Zrenjanin: Izgradnja kineske fabrike automobilskih guma počinje 2019.

Predstavnici kineske kompanije Šandong Linglong i Vlade Srbije danas su potpisali sporazum o izgradnji fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu u koju će biti investirano oko milijardu dolara i gde će raditi 1.500 ljudi.
Zrenjanin: Izgradnja kineske fabrike automobilskih guma počinje 2019.
Foto: 021.rs
Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Za izgradnju pogona grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu u aprilu 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine.
 
Namera kineske kompanije da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.
 
Srbija će, kako je rekao Vučić, dati značajane subvencije kineskoj kompaniji za zapošljavanje radnika u pogonu u Zrenjaninu, što će biti precizirano kada ugovor bude potpisan. On je kazao da će još nekoliko kineskih kompanija otvoriti pogone u Zrenjaninu.
 
Na portalu kompanije Šandong Linglong se navodi da je odluka o investiranju u Srbiju doneta zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.
 
Šandong Linglong prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji, a u grupi je 20 najvećih svetskih gumarskih preduzeća i među prvih pet u Kini.
  • Dragan

    25.08.2018 18:02
    @Aradjanka
    Imamo Tigar u Pirotu.
    Samo sto je i to unistena fabrika, kako bi se prodavala zemljista i davale subvencije strancima, a mi cemo im robovati.
    Valjda ce svi ti lopovi umirati u mukama.
  • Mile

    24.08.2018 21:03
    Ma znaju baje šta treba Zrenjaninu. Pored prljave vode dobiće i prljavu tehnologiju a sve za dž. Dobro, biće i pelena kad zatreba ako omladina ne krene na Zapad dok se fabrika izgradi. Dugoročni stratezi misle i na radnu snagu koja pristiže sa istoka koja će moći da nadoknadi našu izbegli
  • Pitam se....

    24.08.2018 08:22
    U žitnici???
    Fabrika guma? U Vojvodini, velikoj teritoriji za proizvodnju hrane a gradi se pretpostavljam prljava tehnologija? Zar to neće dovesti do novog zagadjenja zemljišta, novih bolesti, devastiranog zemljišta. Hvalimo se?! Zar takvo šta nije moglo biti locirano u nekom drugom zabitom delu države?
    Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina