Bivšem predsedniku opštine Alibunar šest godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu izrekao je novu drugostepenu presudu kojom je na šest godina zatvora osudio bivšeg predsednika opštine Alibunar Danijela Kišmartona zbog zloupotrebe službenog položaja.
Bivšem predsedniku opštine Alibunar šest godina zatvora
Foto: 021.rs
Ovim je preinačena prvostepena presuda Višeg suda u Pančevu kojom je bio oslobođen za jedno delo zloupotrebe službenog položaja, a za drugo osuđen na tri godine zatvora. Apelacioni sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina, u koju mu je uračunata i ranije izrečena kazna od tri godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.
 
Takođe, ovom presudom Kišmarton je obavezan da opštini Alibunar isplati naknadu štete od 1,35 miliona dinara, dok je u preostalom delu zahteva za naknadu štete opština Alibunar upućena na parnicu. Protiv ove presude dozvoljena je žalba u trećem stepenu.
 
Treći stepen Apelacionog suda je već jednom ukidao drugostepenu osuđujuću presudu i vraćao je na ponovno odlučivanje.
 
Kišmarton se tereti da je od 1. do 5. oktobra 2010. godine, kao predsednik opštine Alibunar naložio trošenje 5.600.000 dinara koje je Komesarijat za izbeglice uplatio na poseban podračun opštine Alibunar za pomoć porodicama izbeglih i interno raseljenih. 
 
Takođe, tereti se da je od 1. decembra 2010. do 1. oktobra 2011. godine, iskorišćavanjem službenog položaja pribavio sebi imovinsku korist od 214.444 dinara, tako ššto je u ime opštine Alibunar organizovao izvođenje radova na rekonstrukciji poslovnog prostora u Vladimirovcu bez prethodno sprovedenog postupka javnih nabavki i pribavljanja projektno tehničke dokumentacije i odobrenja za izgradnju, kao i bez zaključenog ugovora sa izvođačem radova.
 
U presudi se navodi i da je Kišmarton osuđen jer je preduzeću "O" iz Vršca na osnovu ugovora o čišćenju snega sa kolovoza i parkirališta isplatio 1.353.848 dinara na štetu opštine, jer radovi nisu izvedeni.
 
U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je odlučujući o vrsti i visini kazne od olakšavajućih okolnosti cenio njegovu porodičnost, narušeno zdravstveno stanje i činjenicu da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bio osuđivan. Za otežavajuću okolnost sud je uzeo to što je pri izvršenju krivičnog dela zloupotrebio funkciju predsednika opštine koju je, umesto da je obavlja na stručan, pošten i odgovoran način, grubo zloupotrebljavao između ostalog i na račun najugroženije kategorije stanovništva.
 
Na taj način prouzrokovao je dalekosežne posledice koje se ogledaju u činjenici da opština Alibunar u narednom periodu, upravo zbog nepravilnosti u dodeli sredstava izbeglim i raseljenim licima, neće moći da ostvari pravo na dodelu pomoći toj kategoriji stanovništva, zaključio je Apelacioni sud.
  • cccp

    26.08.2018 23:57
    Jeste da je "kraduckao", ali mi 6 god zvuči puno.
  • Xyz

    24.08.2018 13:21
    Zemljo..
    A sta je sa novosadskom autobuskom stanicom i Majom?Tu nije bilo zloupotrebe?
  • Kleopatra

    24.08.2018 08:17
    Kome li se ovaj zamerio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina