Potpisan memorandum o revitalizaciji najzagađenije deonice Velikog bačkog kanala

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić potpisao je Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, ministrima u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović i Goranom Trivanom i predsednikom Opštine Vrbas Milanom Glušcem.
Potpisan memorandum o revitalizaciji najzagađenije deonice Velikog bačkog kanala
Foto: Ekološki pokret Vrbas
Predmet projekta  remedijacije Velikog bačkog kanala je deonica koja spada među najzagađenije, u dužini od šest kilometara, od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas.
 
Svrha projekta je izrada tehničke dokumentacije za uklanjanje oko 400.000 kubnih metara zagađenog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, remedijaciju muljnog taloga i za rešenje konačnog odlaganje prerađenog muljnog taloga.
 
Ovaj projekat će biti treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala, nakon proširenja kanalizacione mreže i izgradnje magistralnog kolektora, kao i izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda u Vrbasu. 
 
Memorandum je potpisan nakon predstavljanja programa podrške Evropske unije našoj zemlji u pripremi projekata, koje se održalo pod nazivom "EU za tebe – za modernu i održivu Srbiju".
 
Prema rečima Vladimira Galića, AP Vojvodina će od Evropske unije dobiti 1,1 milion evra za projektovanje remedijacije Velikog bačkog kanala. Samim tim, nakon ovog projekta, stiče se mogućnost na povlačenje dodatnih 27 miliona evra od EU radi implementacije samog projekta.
 
"Na ovaj način, uz  stručnu i finansijsku podršku EU konačno će biti rešen višedecenijski problem zagađenja Velikog bačkog kanala kod Vrbasa, koji je proglašen crnom ekološkom tačkom Evrope. Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uradili su potrebne pripremne radnje, kako bi ovaj projekat i dobio podršku EU", istakao je Galić.
 
Kanal Vrbas-Bezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, deo je kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, dugačak je 118 kilometara, a deonica kod Vrbasa, zbog višedecenijskog industrijskog i komunalnog zagađenja, spada u među najveće ekološke probleme u ovom delu Evrope. Kanal je u najvećoj meri zagađen teškim metalima, ugljovodonicima i patogenim organizmima. Zbog sedimentacije dubina vode na određenim delovima kanala iznosi samo 30–40 centimetara. Plovidba je nemoguća, vodotok je u značajnoj meri smanjen, a životni uslovi u Vrbasu oko kanala su izrazito nepovoljni.
  • Duško Černobiljski

    06.06.2019 09:03
    ...
    Našem kanalu ništa ne fali. Kupamo se svake godine, kupaju se deca, imamo takmičenja u ronjenju, vodu ne pijemo ali svako leto od nje pravimo lepe zelene sladolede.
  • Polgar

    05.06.2019 18:18
    Dajte akciju manite se vise memoranduma sporazuma o razumevanju i slicnih akata,ovo je tek najava potencijalnih(mogucih) radova,nemojte vise bacati prasinu ljudima u oci,trebalo je zakonski regulisati i primorati sve te firme koje najvecim delom zagadjuju da naprave precistace i filtere kako bi u sto manjoj meri zagadjivali sredinu,deonica tog kanala je nazalost mrtva i veliko je pitanje da li ce zivot u tom delu moci da se javi!
  • Milr

    05.06.2019 17:58
    Predsednik opstine Vrbas Milan Glusac...za rubriku verovali ili ne....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina