Gradonačelnik Zrenjanina: Pijaća voda do kraja meseca

Zrenjaninci će zdravu pijaću vodu imati do kraja ovog meseca, tvrdi gradonačelnik tog grada u kojem je 15 godina, od 2004, zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće.
Gradonačelnik Zrenjanina: Pijaća voda do kraja meseca
Foto: Pixabay
Čedomir Janjić je novinarima rekao da za to postoje i uveravanja investitora, a da je rok, 15. jun, probijen zbog kašnjenja isporuke delova za prečistač vode iz Izraela i Nemačke.
 
"To neće uticati da se probije ovaj rok do kraja meseca i verujem da će brzo nakon puštanja vode iz tog prečistača voda biti u svim delovima u roku od 48 sati. Biće merenja i nadam se da će konačno biti ukinuta zabrana upotrebe vode za piće," rekao je Janjić.
 
Naveo je i da je isprana vodovodna mreža i sanirani neki njeni delovi, a u planu je zamena cevi u predgrađima. 
 
On je početkom maja ove godine rekao da će pijaća voda biti u gradskom vodovodu sredinom juna i da će taj višedecenijski problem, koji se rešava od 1975. godine, konačno biti rešen.
 
Upotreba vodovodske vode za piće u Zrenaniinu je zabranjena 2004. godine zbog nedozvoljeno velike količine arsena u njoj, a ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode potpisan je februara 2015. godine sa Grupom Zilio.
 
Snabdevanje vodom iz novog postrojenja za prečišćavanje obustavljeno je početkom aprila ove godine, a Vodovod je zatim prešao na pređašnji režim snabdevanja grada vodom.
  • Milan Beskov

    19.06.2019 06:30
    Ilirska 32, Novi Sad
    Kad smo 2005 godine dosli u Zrenjanin neki strasni profesor je lepio neke cevi govoreci kako ce on bez hemije da izbaci arsen sto ne postoji na svetu i sto bi zanimalo Nasu. DOlazili su tu desetljecima razni izvodjaci i ambasade i predstavnici firmi a svaki put bi otisli jer i nama su kao Slovenskoj firmi trazili 10% za politicku stranku: inace necete dobiti posao. To je bio odgovor. Vodu smo u par balona stavili u auto i odneli je u laboratorij u Ljubljani. Nakon par dana u firmu nas je pozvala direktorica laboratorija i rekla da dodjemo posto je po zakonu bila duzna da zove Policiju jer se u vodi na analizi nalazi preko 50% Arsena od dozvoljene granice. I kad smo to hteli da predstavimo u Izvrsnom vecu su nam rekli, da to ne objavljujemo. Za grad Zrenjanin da bi imao novu cistu vodu potrebno je zameniti sve stare cevi sto treba 40 miliona eura onako nabrzaka barem glavne dovodne cevi po gradu jer Arsen i ostalo se natalozilo decenijama i nista ne vredi nova voda da se distribuira jer ce i dalje gradjani da se truju sa talogom kojeg ima na tone po cevima. I nema drugog resenja nego zameniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina