Turistički biseri Vojvodine (4): Zrenjanin, Dvorac Kaštel i Carska bara

Na otvaranju dvorca Kaštel u Ečkoj prvi javni nastup imao je čuveni Franc List, a ono najlepše od netaknute prirode, može se posmatrati vožnjom čamcem po Carskoj bari - zbog svega toga ove destinacije zaslužuju da budu deo četvrte priče iz serijala tekstova portala 021, pod nazivom "Turistički biseri Vojvodine".
Turistički biseri Vojvodine (4): Zrenjanin, Dvorac Kaštel i Carska bara
Foto: Suzana Stojićević
Piše: Suzana Stojićević
 
Nakon Kikinde, putovanje Vojvodinom, uz podršku Turističke organizacije Vojvodine, a u okviru ture "Vojvođanska prolećna rapsodija", nastavili smo u Srednjebanatskom okrugu, gradu na Begeju - Zrenjaninu.
 
Brojne su atrakcije koje privlače turiste u ovaj deo Vojvodine, grad specifične arhitekture i bogate kulture. Istorija nas vraća u daleku 1326. godinu, kada se prvi put spominje pod nazivom Bečkerek. Menjao je kasnije ime, a današnje - Zrenjanin, dobio je 1946. godine, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči. 
 
Ovaj grad krije u sebi mnogobrojne spomenike kulture, kao što su Narodno pozorište, čija je zgrada ujedno i najstarija zgrada pozorišta u Srbiji, zatim Narodni muzej, Istorijski arhiv, Kulturni centar, te mnogobrojne ustanove posvećene muzičkoj i likovnoj umetnosti, a tu su i Rimokatolička katedrala, Trgovačka akademija, Reformatorska crkva, Palata finansija, danas Gradski muzej. 
 
Narodni muzej Zrenjanin je osnovan 1906. godine. Obavezna je destinacija za sve koji se upute u Zrenjanin, a obuhvata pet odeljenja: prirodnjačko, arheološko, istorijsko, umetničko i etnološko, uz više od 33.000 muzejskih predmeta. Izdvajaju se neke od najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz 18. i 19. veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, potom zbirka ptica.
 
Posetiocima je posebno interesantna stalna postavka "Soba sporta", u kojoj se čuvaju medalje, pehari, fotografije i diplome Zrenjaninaca, koji su osvajali priznanja na raznim takmičenjima. Sami sportisti iz ovog grada, poklonili su Muzeju svoja odličja. Ivana Španović jedna je od njih.  
 
 
Za najlepšu i najznačajniju zgradu u Zrenjaninu proglašavaju nekadašnju Županijsku palatu, a današnju Gradsku kuću, koja obeležava jubilej od dva veka postojanja. Krase je vitraži, koji osim dekorativne funkcije imaju i umetničku vrednost. Raskošan park u dvorištu Gradske kuće zvanično nosi naziv "Županijski park".
 
U samom gradu postoje tri gradska jezera, koja su se formirala presecanjem meandara reke Begej. 
 
Grad mostova i piva
 
Ko prvi put poseti Zrenjanin, najpre bude fasciniran mostovima u centru grada. Na reci Begej nalazi se čak deset mostova, različitih stilova i arhitektonske građe, koji daju gradu posebnu dimenziju.
 
Za svaki od njih vezuju se priče, a izdvaja se Veliki pešački most, podignut 1971. godine na mestu Velikog gvozdenog mosta, takozvanog "Ajfelovog mosta", koji je navodno projektovan u studiju graditelja najčuvenijeg tornja na svetu, Gistava Ajfela, po kojem je dobio nezvanično ime. Najstariji most u gradu je Mali most, podignut 1904. godine i spaja najuži centar Zrenjanina sa delom grada "Mala Amerika". 
 
O bogatoj tradiciji proizvodnje piva u Zrenjaninu čuli smo tokom obilaska Muzeja piva - rekonstrukcije dela stare Zrenjaninske pivare.
 
Pogon stare pivare, od velikog je značaja za grad i kompletno je očuvan, sa svim mašinama, ističe Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije tog grada i jedan od inicijatora otvaranja Muzeja piva u Zrenjaninu. Muzej je otvoren pre tri godine, a posete su moguće radnim danima, uz besplatan ulaz.
 
Pivara u Zrenjaninu podignuta je 1745. godine, kada je pivo počeo da proizvodi bavarski pivarski majstor Sebastijan Kracajzen, a najčuveniji vlasnik pivare, Lazar Dunđerski, fabriku je kupio 1891. godine.
 
Nakon što je tehnološki unapredio fabriku, postala je jedna od vodećih pivara u zemlji. Poslednji vlasnik pivare bio je njegov sin Dušan Dunđerski, a potom je nacionalizovana. Pivara je radila i posle Drugog svetskog rata, ali je 51 odsto 2003. godine kupio jedan preduzetnik i tri godine kasnije proizvodnja piva je zamrla.
 
Svako se danas može probuditi u dvorcu
 
Naredna destinacija bila je na sedam kilometara od Zrenjanina, u selu Ečka, gde se nalazi čuveni Lovački dvorac "Kaštel", iz 1820. godine.
 
Začuđujuće je to što priča o dešavanjima u ovom zdanju nije do sada ekranizovana, budući da za posetioce vodiči kompleksa imaju mnogo toga da ispričaju. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju 29. avgusta 1820. godine svirao je čuveni Franc List, koji je tada imao devet godina i bio "čudo od deteta", a kasnije slavan kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.
 
 
Još jedna od zanimljivosti iz bogate istorije ovog zdanja je to da je austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand posetio Kaštel neposredno pred atentat u Sarajevu 1914. godine. 
 
Kaštel poseduje prostran park i pravi je raj za šetnju. Probuditi se u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću jedinstven je doživljaj, a danas je omogućen svakome, budući da je dvorac potpuno renoviran i pretvoren u hotelsko-ugostiteljski objekat, pod patronatom Zavoda za zaštitu spomenike kulture. 
 
 
Dvorac danas ima 38 soba i sedam apartmana, koje su mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna. Pored Kaštela, nalazi se velelepno zdanje Rimokatoličke crkve, koju je izgradio Sigismund Lazar, davne 1864. gоdinе.
 
Oaza mira i netaknute prirode
 
Neizostavno je naći se u ovom delu Vojvodine, a ne posetiti specijalni rezervat prirode "Carska bara", na 15 kilometara od Zrenjanina, u kojem caruju harmonija i tišina. Uz jednočasovnu vožnju katamaranom i priče vodiča, može se posmatrati netaknuta priroda. 
 
 
Ovde živi oko 500 biljnih vrsta, 330 vrsta fitoplanktona, 150 vrsta insekata, 24 vrste riba, 11 vrsta vodozemaca, pet vrsta gmizavaca, 250 vrsta ptica i 50 vrsta sisara. Čaplje su jedno od najimpresivnijih obeležja Carske bare, a kompleks se nalazi na UNESCO-voj listi međunarodno značajnih staništa.  
 
 
U Zrenjaninskoj opštini, tačnije u Melencima, nalazi se banja Rusanda, smeštena na obali istoimenog slanog jezera. Ovde je prvenstveno razvijen zdravstveni turizam, zatim izletnički, sportsko-rekreativni, ribolovni, manifestacioni i seoski.
 
Uz Muzej piva u Čelarevu (pogledaj OVDE) i Ergelu u Karađorđevu (pogledaj OVDE), koje smo ranije posetili, kao i kikindske atrakcije (vidi OVDE), evidentno je da za kvalitetan izlet ili odmor ne moramo nužno da prelazimo granicu, budući da tu kraj nas, u Vojvodini, možemo pronaći gotovo sve ono što će našu odluku učiniti nepogrešivim izborom za višednevno putovanje ili kratkotrajnu relaksaciju. 
  • Марина

    07.07.2019 17:52
    Царска бара је једноставно феноменална, а што се тиче осталог... Све безвезни реликти ружне прошлости, артефакти присуства којекаквих окупатора. За двадесетак година, срећом, нико више неће ни знати за те будалаштине.
  • Kaćanka

    06.07.2019 07:41
    Razočarana
    Uuuu, Carska bara i turizam....jel neko bio tamo od komentatora....jeste li vodili decu....koliko kosta da se provozate tim čamcem....o, komarcima da i ne govirim....treba poneti gumene čizme do ušiju.....
  • Snajka

    06.07.2019 07:24
    @Dejan
    Pa što si se uvukao u mišiju rupu i kuckaš poruke, što nisi digao glas, što dozvoljavaš da ti drugi pišaju po cveću u tvom dvorištu....da si Baja ne bi čekao već bi sam bio gazda svojih para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina