Nakon presude meštaninu Ravnog Sela zbog neispravne vode za piće moguće i druge tužbe

Sudska presuda u korist Božidara Caričića iz Ravnog Sela pored Vrbasa da Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac" iz Vrbasa ne mora da plaća za neispravnu pijaću vodu može da predstavlja mogućnost i za građane drugih opština u Vojvodini koji već godinama nemaju ispravnu vodu za piće, da se izbore - ako ne za ispravnu vodu - barem da ne moraju da plaćaju neispravnu.
Nakon presude meštaninu Ravnog Sela zbog neispravne vode za piće moguće i druge tužbe
Foto: Pixabay
Pravni stručnjak Veljko Milić za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) je rekao da bi stanovnici Ravnog Sela svakako mogli da upotrebe ovu presudu i izbore se da ne plaćaju vodu koja nije za piće.
 
Prema njegovim rečima, pored stanovnika Ravnog Sela, ovu presudu bi mogli da koriste i stanovnici drugih mesta u kojima voda nije za piće, uz oprez da sudovi ne moraju nužno doneti istu odluku, pošto sudska praksa u domaćem pravosuđu nije izvor prava, ali postoji težnja da se u sličnim sporovima donose iste presude.
 
U Zrenjaninu koji je već 15 godina sinonim za "grad bez vode za piće", povodom presude iz Vrbasa prvi se oglasio Građanski preokret, koji je ocenio da je sudski epilog iz slučaja JKP "Komunalac" iz Vrbasa protiv Božidara Caričića "odlična vest" i naveo da dalja primena ovakvog tumačenja zavisi najviše od hrabrosti sudija koji će odlučivati u sličnim sporovima.
 
"Samo obrazloženje presude je jednostavna istina koja se često prenebregava. Vodovod postoji da bi doveo vodu za piće do naših kuća i stanova, a pošto on to ne čini, onda nema šta ni da naplaćuje", kazao je za VOICE Dušan Kokot iz zrenjaninskog Građanskog preokreta. 
 
Dodao je da je važno da što više građana sazna za takve presude, jer su ohrabrujuće.
  • lenka

    13.11.2019 11:41
    voda
    i nije samo u vojvodini lošd kvalitet vod,e'je nažalost na celoj teritoriji srbije,što u prigradskim naseljima i okolnim selima,a da ne pričam po centar gradovima gde cevi nisu menjanje pet decenija.
  • Advokat

    12.11.2019 19:10
    Novi Sad
    Niste dobro pročitali presudu Višeg suda u Somboru, nije rečeno da JP nema pravo da naplaćuje isporučenu vodu, već naprotiv, da je takav zahtev osnovan, ali da u konkretnom slučaju nisu dokazali kolika je cena vode kvaliteta kakva je isporučivana u spornom periodu tuženom. Zato nemojte građane da dovodite u zabludu o,, pravima,, koja im pripadaju posle ovakve presude.
  • Станко

    12.11.2019 13:35
    Ех
    Па зар наше судије у свакој општини уче другачије право и другачије доносе пресуде. Има ли нека Општина да не кажњава за крађу. А ово је крађа. Продаје и наплаћује кварну робу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.