Više od 750 potpisa podrške doktoru iz Sremske Mitrovice koji će biti gonjen jer je otkrio broj obolelih

Više od 750 građana potpisalo je onlajn peticiju kojom se pruža podrška dr Stevanu Orelju, specijalisti iz Opšte bolnice Sremska Mitrovica, koji je premešten na radno mesto u drugom gradu nakon što je otkrio broj hospitalizovanih u ovom sremskom mestu.
Više od 750 potpisa podrške doktoru iz Sremske Mitrovice koji će biti gonjen jer je otkrio broj obolelih
Foto: Pixabay
Građani Sremske Mitrovice već duže vreme traže informacije o broju obolelih, preminulih i hospitalizovanih, ali nikakvu informaciju ne dobijaju. 
 
U Fejsbuk grupi "Mitrovica na Savi" redovno dele svoja pitanja, a kad je jedan od građana pitao kako je moguće da se u celoj Srbiji prati stanje na dnevnom nivou, a u Mitrovici nema nikakvih informacija, oglasio se dr Orelj.
 
"Neurologija je pretvorena u kovid odeljenje. Za sada ima 15 pacijenata. Svi komplikovaniji pacijenti se šalju u Klinički centar Vojvodine. Imamo portparola u OB koji ne radi svoj posao", napisao je dr Stevan Orelj 6. jula i naišao na podršku sugrađana.
 
Međutim, potez se nije svideo N. N. osobi koja je protiv njega podnela krivičnu prijavu. Dr Orelj je za N1 rekao da ga prijava tereti za "izazivanje panike i nereda", iako njemu nije jasno kako je iznošenjem informacije o broju obolelih izazvao paniku i nered.
 
On je potom, kako kaže za N1, izmešten da radi u Rumi.
 
Peticija podrške ovom doktoru pojavila se 21. jula onlajn i nju je do sada potpisalo više od 750 ljudi. Među razlozima za podršku, jedan potpisnik je naveo: "Zato što je za razliku od predstavnika štaba i stvarno odgovornih lica koji su postupali neodgovorno, jedini postupio odgovorno i istinito obavestio javnost o tačnim podacima".
 
Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je za portal ozon.rs da je "nedozvoljeno da se iznose informacije iz ustanove bez dozvole".
 
"Bez dozvole uprave bolnice, ali ja sam povodom toga konsultovao više instance, pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i mi lično nismo ništa preduzimali sem što smo poslali cirkularno obaveštenje kolegama da bez konsultacije sa menadžmentom bolnica ne daje nikakvu izjavu", rekao je dr Vrcelj i negirao da je bolnica podnela krivičnu prijavu protiv svog lekara.
 
Inače, peticiju je pokrenula Grupa građana "Grad za sve nas" u Sremskoj Mitrovici, koja je kao opozicija ušla u lokalni parlament na upravo održanim izborima i čiji je član dr Stevan Orelj. On je kao šesti kandidat za odbornika na listi ušao u skupštinu opštine.
 
Kad je reč o informacijama koje trenutno postoje za Sremsku Mitrovicu, 132 osobe zaražene su virusom korona, devetoro pacijenata ima težu kliničku sliku i na respiratoru su, dok je dvoje preminulo od prošlog četvrtka do jučerašnjeg dana. Ove podatke iznosi lokalni krizni štab otkako se digla prašina, rekao je dr Orelj za N1.
 
Inače, njemu je podršku pružila i nedavno oformljena inicijativa lekara "Ujedinjeni protiv kovida", čije je otvoreno pismo potpisalo više od 2.700 medicinara. Više o njihovim zahtevima čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Srdjan

    29.07.2020 13:20
    Uz Orelja zato što...
    Nije lagao i to je pod jedan važno. Pokazao je da ima kičmu kad drugi nisu i to je ono zbog čega treba da potpisijemo peticije, komentarišemo i širimo članke. Doktori koji pošteno rade nisu ni "opozicioni", ni "naprednjački", već NAŠI, i zato ih štitimo. Kolege koje ga proglašavaju ludim, a znam da ima i takvih, ne uviđaju koliko je ovim učinio i za njih, i da ćemu suditi jer je uradio ono što je ljudski pre svega, a to bi trebalo da je sve oko čega medicina postoji - ljudskosti.
  • Boba

    29.07.2020 10:13
    Na nas je red
    Ne damo mi našeg Stevicu, pa ko će nas lečiti i pomagati ljudima.
    Ljudi, ako je dr Orelj zarad nas i našeg zdravlja saopštio istinu, pa hajde da i mi njemu nekako uzvratimo. Peticiju sam potpisala, šta dalje.
  • Dr Miggyy

    29.07.2020 07:15
    VRLINA JE OPROSTITI!
    Objavljivanje istine o broju bolesnih od korone virusa u Sremskoj Mitrovici, dr Stevan Orelj je smenjen i premešten da radi u Rumi. Istina boli, a bolesnicima od uma i razuma RLINA JE PRAŠTATI!ih razum i ljudkost. Ljudski bi bilo da se oprosti doktoru neoprostivi greh, kojeg je učinio. Oni koji su opustošili medicinski centar nikom ništa, a izrečena reč je bolna i kažnjiva. Vratite doktora odakle ste ga najurili, budite ljudi jednom, ukoliko možete da savladate neljudsku suetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina