Usvojen Zakon o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.
Usvojen Zakon o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca
Foto: 021.rs
Ovaj zakonski predlog parlamentu je uputila Skupština Vojvodine.  
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je u raspravi da će biti formiran odbor koji će raditi "pod kapom" Vlade Srbije i preuzeti na sebe izradu programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i preduzeti mere zajedno sa republičkim, pokrajinskim i novosadskim zavodima zaštite spomenika kulture.
 
Kako je naveo, krajnji cilj je ne samo da se obnove najznačajniji javni objekti, već da se Sremski Karlovci potpuno infrastrukturno urede zbog više kulturnih sadržaja, ali i zbog privrednog razvoja.
 
Sama obnova podrazumeva istraživanje, sanaciju, konzervaciju, restauraciju, revitalizaciju, prezentaciju i korišćenje kulturno-istorijskog nasleđa; zaštitu, uređenje i unapređivanje prirodnih dobara i životne sredine; komunalno opremanje, odnosno obnovu i izgradnju prateće infrastrukture, s ciljem održivog razvoja lokalne zajednice.
  • Biljana

    21.05.2021 14:13
    Sta je sve njima razvoj...
    nažalost, Opština se potrudila u prethodnih 10-15 godina da od Sremskih Karlovaca napraviti i ekološku crnu rupčagu. Vinogradi i onaj gadiluk od nafte i petrol koksa ne idu zajedno.
  • nikad

    21.05.2021 09:46
    Nikad, ali nikad mi nećemo umeti da sa ukusom nešto sačuvamo, obnovimo i sazidamo.
    Sve što imamo a da uz to valja, sazidale su strane vlasti.
    Pa ni to ne umemo da sačuvamo nego doziđujemo, izbijamo vrata gde je bio prozor, bušimo krovove da metnemo krovni prozor koji se ne uklapa...
    Pogledajte NS pasaži na šta liče.

    Jedini, ali jedini način da se bilo šta obnovi tako da izgleda lepo, sa ukusom i autentično je da se angažuju strani stručnjaci i da samo oni rade.
    Mi ne umemo.
  • Skot Pek

    21.05.2021 08:39
    Sramotno saopstenje
    ovako se stvara kult licnosti...stvarno ce vladati dok,,,,
    pogledajte sremske karlovce danas ulice da pogines toliko rupa ima kao u vukovaru nakon prestanka sukoba.imali resenja interventno ovako onako ali ne prvorodjeni obecao jos prosle godine lovu i put invest mirovicevu firmu za pranje i uredjenje i cekalo se cekalo ljudi odvaljuju osovine tockove ali ovi vladaju silom i gluposcu tako da karlovcani i ostali jos malo strpljenja malo farse od kao javne nabavke i eto Vama put investa da resi pitanje a predhodno je sa neradnikom i filozofom pesnikom Mirovicem sve dogvoreno stvarno su opasni ,sprovode svoje jer im se moze..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".