Statut mesne zajednice Maglić isključuje građane iz procesa odlučivanja

Novi statut Mesne zajednice Maglić posvećen je detaljnoj razradi izbornog procesa za članove saveta MZ, ali ne i ustavom garantovanim načinima učešća građana u radu ovih lokalnih institucija.
Statut mesne zajednice Maglić isključuje građane iz procesa odlučivanja
Foto: Pixabay
S druge strane, iz maglićanske mesne zajednice poručuju da neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne, odnosno mesne samouprave nije propisano novim statutom, jer viši pravni akti opštine to propisuju i primenjuju se na sve mesne zajednice u opštini, piše Storyteller.
 
"U novom statutu Mesne zajednice Maglić oblici neposrednog učešća građana poput zbora građana, referenduma ili narodne inicijative, svedeni su na minimum, ako ne i potpuno ukinuti. Ako sam dobro primetila, ni u jednom članu se ne pominje zbor građana, a referendum se pominje samo kao savetodavni i to samo u slučaju osnivanja nove mesne zajednice za neku teritoriju", kaže za Storyteller Branka Ćurčić iz GKP (Grupe za konceptualnu politiku).
 
"Velika razlika je i to što je gotov celokupan novi statut posvećen detaljnoj razradi izbornog procesa za članove saveta Mesne zajednice (MZ), ali ne i zakonima i ustavom garantovanim načinima učešća građana u radu ovih lokalnih institucija", ocenjuje.
 
S druge strane, predsednica Saveta MZ Maglić u ovome ne vidi problem.
 
"Neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave je propisano Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Bački Petrovac i to podrazumeva zbor građana, referendum, predloge građana, predstavke, peticije i pritužbe. Takođe propisani su i drugi oblici učešća građana u poslovima opštine putem javne ankete i javne rasprave radi pribavljanja predloga i stavova građana o nacrtu nekog akta", kaže predsednica Saveta MZ Maglić Marica Stojanović za portal Storyteller.
 
Dodaje da se sve navedeno diferencira i kroz rad Saveta mesne zajednice, ali nije propisano statutom mesne zajednice jer viši pravni akti opštine to propisuju i primenjuju se na sve mesne zajednice u našoj opštini.
 
Pravo na neposredno učešće građana u mesnoj i lokalnoj samoupravi, kao što je zbor građana i referendum, je važan segment demokratskog društva, pa ipak, stiče se utisak da je u Vojvodini i Srbiji na sceni onemogućavanje, odnosno uskraćivanje ovog prava.
 
Opširnije na portalu Storyteller.
  • Logi

    05.06.2021 22:59
    polusvet
    Ne piši to u statutu, možda će ga neko čitati pa prava koristiti. To je ta logika jednopartijskog polusveta.
  • Huncut

    05.06.2021 17:18
    Došli divlji...
    Bitno je da su izbrisali "Bački" iz punog naziva sela. Nekad se zvao Bački Maglić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.