Marku Markoviću pripala nagrada "Miloš Žutić"

Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo je da je nagrada "Miloš Žutić" dodeljena glumcu Marku Markoviću za ulogu u predstavi "Semper idem".

Predstavu "Semper idem" je, po romanu Đorđa Lebovića, dramatizovao i režirao Gorčin Stojanović u Narodnom pozorištu Sombor.

Odluku o dobitniku jednoglasno je doneo Žiri u sastavu: glumice Jovana Gavrilović i Vanja Ejdus, rediteljka Milica Kralj i pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević.
 
U konkurenciji za nagradu bila su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine, a predloženo je deset umetnika.
Marko Marković rođen je 1980. u Kragujevcu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vide Ognjenović i Ljuboslava Majere. Član je ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2007. godine a gostuje na scenama brojnih teatara u Srbiji. 
 
Ovenčan je brojnim priznanjima, među kojima su i Nagrada iz Fonda "Dara Čalenić" za najboljeg mladog glumca na 58. Sterijinom pozorju, potom Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje u predstavi "Semper idem", nagrada na festivalu Ljubiše Jovanovića - "Teatar na pravom putu" ("Buba u uhu"), Nagrada "Ljubiša Jovanović" za najbolju mušku ulogu na 5. Pozorišnom proleću, Šabac ("Travnička hronika")…
 
Nagrada "Miloš Žutić" dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni.
 
Ustanovljena je 1994. godine, a Marko Marković je 26. laureat tog staleškog priznanja.
 
Nagrada se sastoji od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu, čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić, i od novčanog iznosa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".