Građanski preokret: Prodaja zrenjaninske fabrike vode kriminalna, cilj pljačkanje građana

Građanski preokret ocenjuje da je prodaja zrenjaninske fabrike vode "nastavak kriminalnih poslova vlasti u cilju pljačke građana Srbije i Zrenjanina".
Građanski preokret: Prodaja zrenjaninske fabrike vode kriminalna, cilj pljačkanje građana
Foto: 021.rs

Kako navode, "čim se zagrebe ispod površine vesti o kupovini fabrike pijaće vode, vidi se da je kupac ('Pannonian Water') pravno lice čija su adresa i zakonski zastupnici isti kao kod preduzeća 'Begej Water', osnovao pre devet meseci, a koje je javnosti predstavljeno kao ćerka firma arapske kompanije Metito, kada joj je poverena izgradnja prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu".

Vlastima zameraju što su potpuno ista lica, kojima je bez tendera i javne rasprave, "političkom odlukom aktuelne vlasti" dat posao izgradnje prečistača otpadnih voda, kupila "sada propali prečistač pijaće vode, neposrednom pogodbom, za polovinu procenjene vrednosti". 

Ovo je, ocenjuju, nastavak koruptivnih i netransparentnih poslova u vezi s tretmanima vode u Zrenjaninu.
 
"Taj posao od početka prate skandali poput izjava zvaničnika grada i investitora o postojanju studije o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja i ishodovanju građevinskih dozvola, koje su se pokazale kao netačne", ističu iz Građanskog preokreta.
 
Napominju da su u juče prodatu fabriku pijaće vode država Srbija i Grad Zrenjanin uložili značajna budžetska sredstva, a da se ni ne pominju kao poverioci koji će se namiriti prodajom tog postrojenja.
 
"Zbog poslova u vezi s fabrikom pijaće vode, kojima je naneta ogromna šteta gradu i državi, a koji su pojedincima doneli protivpravnu imovinsku korist, Građanski preokret je podneo krivične prijave protiv sedam lica, među kojima su i bivši gradonačelnik Čedomir Janjić i bivši ministar privrede Goran Knežević. Prijave nisu odbačene, ali se po njima još uvek ne postupa", navode.
 
Zaključuju da je krajnje vreme da pravosuđe stane na put kriminalnim poslovima aktuelne vlasti kojima se izvlače sredstva iz budžeta u interesu sumnjivih investitora s kojima se sklapaju koruptivni i netransparentni poslovi, a grade preskupa i nefunkcionalna postrojenja.
 
Podsetimo, fabrika je prodata za 417 miliona dinara, što je upola manje nego vrednost na prošlom nadmetanju koja je iznosila 834,7 miliona dinara. Prvenstvo namirenja dugova ima Erste banka. 
 
Fabriku vode je kupila firma "Pannonian Water", koja je sestra firma kompaniji "Begej Water" koja će graditi prečistač otpadnih voda u Zrenjaninu. Vlasnik obe firme je "Emserb Water FZE" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je, zapravo, ogranak za Srbiju korporacije Metito.
  • agatoni

    27.01.2022 08:34
    građanski
    preokret , pa msm strašno ! veselinović jedini čovek sa manje harizme od zaLutovca !
  • Žedni Zrenjaninac

    20.01.2022 16:57
    Pitam se, pitam se
    Žašto ovu Fabriku nije kupio žedni grad ili JKP Vodovod i analizacija pa da sve ostane u našim rukama? Kao nemaju para, a još više, 450 miliona su poklonili Ling longu za izgradnju vodovoda i skoro toliko Milenijum timu da bi "razminirao" 100 jutara poklonjenog poljoprivrednog zemljišta. Teško im je dati za grad koji je žedan 18 godina!?
  • Burga

    20.01.2022 11:42
    Što bi rekao Novak
    Samo pozitivne misli, molitva i zahvalnost, i otrovna voda postaće lekovita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".