U naredne dve godine biće uklonjeno 435 km starih pruga, mahom u Vojvodini

Infrastruktura železnice Srbije u naredne dve godine demontiraće i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se saobraćaj već decenijama ne odvija.
U naredne dve godine biće uklonjeno 435 km starih pruga, mahom u Vojvodini
Foto: 021.rs
Od toga, skoro 400 kilometara starih pruga, koje se odavno više ne koriste, nalazi se u Vojvodini. Na nekim od tih pruga vozovi ne saobraćaju i više od 40 godina, navelo je preduzeće Infratsruktura železnica Srbije.
Rashodovanje se praktično ukidaju sledeće deonice:
Bečej - Senta, Senta - Kanjiža, Sečanj - Jaša Tomić, Sombor - Bački Breg, Sombor - Riđica, Vladimirovci - Kovi, Bečej - Vrbas, Zrenjaninska fabrika - Vršac, Horgoš - Kanjiža, Karavukovo - Bač, Petrovaradin - Beočin, Žabalj - Bečej, Čurug - Bečej, Kikinda - Banatsko Aranđelovo, Sombor - Apatin fabrika i Sopot Požarevački - Kostolac.
 
Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.
 
Nakon sprovedenog postupka javne prodaje, železnice su potpisale ugovor s kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže 15 pruga kao sekundarnih sirovina.
 
Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara, a planirano trajanje ugovora je dve godine.
 
Prethodnih decenija bilo je više pokušaja da se uradi taj veliki posao i reši problem starih pruga u Srbiji, ali su se svi završavali neuspešno, navodi se u saopštenju.

Teme

pruga
  • Dragan 021

    28.01.2022 22:01
    Jedan kilometar buduceg Bg-Metroa će koštati svakog građana Srbije 100 miliona evra a za 430 km. demontiranih pruga ćemo dobiti 2,5 milionaevra. Bravo genijalci imaćete taman da napravite 25 metara metroa. Genijalno!
  • Žedni Zrenjaninac

    28.01.2022 18:48
    Nije to ništa
    Samo tolike pare uzete za tolku skalameriju? Zrenjanin je dao više novaca, 450 miliona, Kinezima da se izgradi vodovod do fabriketine guma. Za te pare je mogla da se kupi ispravna Fabrika vode koju je apcigovao neko "naš", privatno.
  • Nidza

    28.01.2022 17:04
    Petar Pan @
    a) zalite se austrougarskoj
    b) zalite se sfrj
    c) ako pod a) i b) ne urodi plodom i ako se bas mnogo jedite, gadjajte nas cvarcima ili svarglom, istrpecemo nekako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.