Šta je za stanovnike Vojvodine najvažnije?

Za stanovnike Vojvodine najvažnije je da ona napreduje u oblastima obrazovanja, nauke, istraživanja i razvoja, zaposlenosti, životnog standarda...
Šta je za stanovnike Vojvodine najvažnije?
Foto: 021.rs
To pokazuju rezultati kampanje "Uključi se i ti!", koja je sprovedena u cilju uključivanja javnosti u definisanje vizije i ciljeva Plana razvoja AP Vojvodine za period 2022-2030. Mogućnost da se na internet stranici planrazvojaapv.rs izjasne o tri od ponuđenih 19 oblasti koje smatraju najvažnijim za kvalitet svog života i u kojim žele da vide najveći napredak u razvoju Vojvodine do 2030.godine, iskoristilo je preko 1000 građanki i građana. 

Čak 41,2% učesnika ankete je u pogledu društvenog razvoja pokrajine kao najbitniju oblast naznačilo obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, dok je njih 28,9% kao najvažniju izabralo oblasti zdravstva i socijalne politike. U oblasti infrastrukturnog razvoja 44,2% građana smatra da je najvažniji razvoj transporta, dok 31% fokus razvoja Vojvodine vidi u oblasti energetike. U oblasti razvoja zaštite životne sredine 33,3% građana prioritet daje kvalitetu vazduha, zemljišta i kontroli buke, 24,8% ističe važnost upravljanja otpadnim vodama, a čak 24 % gradjana smatra važnim očuvanju prirode i biološke raznovrsnosti. U pogledu ekonomskog razvoja za 38% građana najvažnije je zapošljavanje i životni standard, dok 24,6% kao prioritet vidi poljoprivredni i ruralni razvoj. 

Na osnovu zaključaka sa održanih radionica, rezultata kampanje "Uključi se i ti!" i analiza stanja iz oblasti društvenog i ekonomskog razvoja, infrastrukture i životne sredine, koje su rezultat  višemesečnog rada eksperata u pripremnoj fazi izrade Plana, Kordinaciono telo za izradu Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030, krajem aprila  usvojilo je viziju razvoja AP Vojvodine do 2030. godine, koja glasi: 
 
"Vojvodina je mesto visokog životnog standarda koje pruža jednake uslove za dostojanstven život i rad svim građankama i građanima, negujući multikulturalnost. Podstiče ostvarivanje punog potencijala stanovništva razvojem kvalitetnog i dostupnog obrazovanja i zdravstvenih usluga. Vojvodina je dobro prostorno i digitalno povezana, promoviše održivi ekonomski razvoj i korišćenje resursa, vodeći računa o zdravoj i otpornoj životnoj sredini."
 
Vizija razvoja AP Vojvodine do 2030. godine predstavlja polaznu tačku za postavljanje prioritetnih ciljeva i mera za sprovođenje Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030, koje će biti predmet radionice koja će se održati tokom maja. 
 
Proces izrade Plana razvoja sprovodi Razvojna agencija Vojvodine, uz podršku projekata Nemačko-srpske razvojne saradnje "Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU" i "Reforma javnih finansija – Agenda 2030", koje sprovodi GIZ. 
 
Plan razvoja je najvažniji razvojni dokument, koji daje strateški okvir na osnovu koga državni organi i institucije definišu aktivnosti i usmeravaju resurse. Na taj način presudno utiče na unapređenje uslova života svih građana pokrajine. 
  • kimi

    05.05.2022 18:20
    lol APV ne postoji vise .. sluzi samo za partijske parazite njih hiljade i hiljade
  • Novosađanin

    05.05.2022 10:52
    ...
    Sudska
    Zakonodavna
    Izvršna vlast
    Izvorni prihodi...
  • pajo patak

    04.05.2022 15:49
    a gde je mir
    u svetu, pogotovo u današnjim okolnostima, i stara priča da E.T. go home.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.