Za obnovu Velikog dvorca u Kulpinu spremljeno 32 miliona dinara

Iz budžeta Muzeja Vojvodine biće izdvojeno gotovo 32 miliona dinara sa PDV-om za obnovu krova i fasade Velikog dvorca u Kulpinu.
Firma "Granit-Liješće" je dobila posao na tenderu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a rok za završetak radova je 110 dana od potpisivanja ugovora.
Usled lošeg stanja krova i krovnih konstrukcija biće neophodna kompletna restauracija krova, kao i obnova fasade dvorca.
Trenutni krov Velikog dvorca stoji od 1912. godine, a najveći problem predstavlja prokišnjavanje koje je prouzrokovalo prodor vode i natapanje zidova, odnosno velika oštećenja enterijera. 
 
Veliki dvorac u Kulpinu deo je nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja spomenika kulture "Dva dvorca" u Kulpinu.  
 
Klasicistički dvorac, u parkovskom okruženju, sagrađen je za plemićku porodicu Stratimirović, jednu od prvih srpskih porodica koja je stekla plemstvo u austrijskoj carevini. Krajem 19. veka vlasnici poseda postaju Dunđerski. Veliki dvorac je dobio današnji izgled posle restauracije 1912. prema projektu arhitekte Momčila Tapavice.
Porodica Dunđerski je imala više od 20 dvoraca u Vojvodini, a neki od njih su i Dvorac Fantast kod Bečeja, Sokolac kod Novog Bečeja, Ečka kod Zrenjanina i ostali, a veliki broj ovih dvoraca je zapušten.
  • k

    29.07.2022 16:11
    Samo sam cekao da se u komentaru neko uhvati za ijekavicu u nazivu firme. Ne zna se da li je smesno ili zalosno. Inace,sto se tiče ijekavice Dundjerski su u Vojvodinu dosli iz Gacka (Istočna Hercegovina) i mislim da njima nebi smetala ijekavica, pa ne bi trebalo ni komentatoru.
  • pajo patak

    29.07.2022 13:49
    granit - Лијешће
    vrlo kompetentna firma za obnovu krova sa biber crepom i salonit pločama
  • Darkoni

    29.07.2022 11:55
    Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije do kraja izvšila restituciju otete imovine od strane komunista. Komunisti oteli pa sad građani iz budžeta treba da plaćaju preskupe radove? Bolje je vratite tu ukradenu imovinu pravim vlasnicima i naslednicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina