Pregovori, šetnje, štrajkovi i protesti: Sindikati razjedinjeni protiv nasilja u školama

Poslednji u nizu napada na nastavnike zabeležen u Trsteniku izazvao je brojne reakcije i činilo se da će, bar u ovom slučaju, sindikati nastupiti zajedno.
Pregovori, šetnje, štrajkovi i protesti: Sindikati razjedinjeni protiv nasilja u školama
Foto: 021.rs

Sve ranije pregovore Ministarstva prosvete sa brojnim sindikatima prosvetnih radnika u Srbiji propratili su razdori među sindikalnim organizacijama. Neki su odustajali od zakazanih protesta, neki se nisu ni mešali, a neki su na svoju ruku zakazivali štrajkove.

Istu sliku vidimo i sada, kada jedni zakazuju šetnju u Beogradu, drugi proteste širom Vojvodine, a treći obustavu rada.
Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) zakazala je proteste u devet mesta u Vojvodini za četvrtak, 1. decembar, uključujući i Novi Sad. 
 
Uz proteste, ovaj sindikat najavljuje i obustavu rada u školama članicama. U Novom Sadu ovaj sindikat ima predstavnike u devet škola, ali nije sigurno da će sve škole obustaviti rad, budući da nisu svi profesori u sindikatima ili u ovom određenom sindikatu. Rad će navodno biti obustavljen, kako najavljuju, i u četiri osnovne škole na teritoriji opštine Temerin, jednoj u Beočinu i tri u Irigu.
 
Protest u Novom Sadu održaće se ispred Banovine u četvrtak, 1. decembra, u podne.
 
Nasuprot tome, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) najavljuje da će se priključiti obustavi rada, ali da neće dolaziti na protest, dok Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) negira legitimitet USPRV i planira učestvovanje u šetnji sindikata u Beogradu.
 
USPRV protestuje i obustavlja rad, ostali sindikati "imaju neke svoje ideje"
 
Predstavnik ovog sindikata za Novi Sad Martin Mihailović kaže za 021.rs da je osnovni zahtev prosvetnih radnika članova sindikata da dobiju status službenog lica, koji bi podrazumevao strože kazne za napade na nastavnike i učitelje.
 
"Jednostavno desiće se neki novi Trstenik ili neka nova Sremska Mitrovica od pre par godina ili neki sasvim peti ili deseti slučaj gde smo mi nemoćni u suštini. Onda neko bude povređen, da li psihički ili fizički, sasvim je u ovom trenutku nebitno, ali vrtimo se u začaranom krugu, i tako iz godine u godinu", navodi Mihailović.
 
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović kaže da je neophodno vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima, te da je protest jedan od načina da pokažu svoje nezadovoljstvo stanjem u kom se trenutno nalaze. Na pitanje 021.rs šta bi tačno dobili statusom službenog lica, Jović odgovara "pooštrene kazne i tretiranje svakog napada na prosvetnog radnika kao krivično delo".
 
"Tražimo da, kada uđemo u učionicu, kada uđemo u školu, kada radimo naš posao za koji smo plaćeni, budemo zaštićeni i da ne dolazimo u situacije da nas maltretiraju, bilo učenici, bilo roditelji. Hoćemo da škola bude bezbedno mesto, kako za učenike, tako i za nastavnike", objašnjava Jović.
 
Danas se održava i sastanak radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama Ministarstva prosvete, a na sastanku je i član USPRV. Jović ne očekuje mnogo od ovog sastanka.
 
"Nažalost, poznata su iskustva sa radnim grupama. Kada nešto nećete da rešite, vi onda formirate radnu grupu. Nadam se, ipak da će uraditi nešto, da ćemo promeniti pre svega način kako se rešavaju problemi. Jeste da je potrebna preventiva, ali kada se nešto dešava, te procedure moraju biti mnogo brže, kazne mnogo oštrije, uz mnogo manje papirologije", ističe naš sagovornik.
 
O razjedninjenosti sindikata kaže da su "svi sindikati imali neke svoje ideje" i da opet nisu jedinsteni. 
 
NSPRV: "Treba da je sramota svaki sindikat koji ne razume prosvetne radnike"
 
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine obustaviće rad u četvrtak, 1. decembra u školama članicama širom Vojvodine. Na protest u Novom Sadu i drugim gradovima možda dođu i članovi ovog sindikata, ali tako nešto nije organizovano.
 
Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot za 021.rs kaže da je jako važno upoznati javnost sa onim što se dešava u školama, kako bi javnost shvatila da je nasilje koje se svakodnevno dešava u školama društveni problem.
 
"Mi ga ne možemo rešiti sami. Mi u četvrtak stajemo da bismo apelovali na sve, da moramo da shvatimo šta treba da radimo. Tog dana su članovi NSPRV u obustavi rada, jer se ne osećamo bezbedno na svom radnom mestu", ističe Kokot.
 
Ističe da su apelovali i na učitelje i nastavnike koji nisu članovi NSPRV da se pridruže obustavi, te da će oni kao sindikat zaštititi prava svakog čoveka. 
 
Što se protesta tiče, kaže da, kada dođe vreme, on treba da bude održan u Beogradu.
 
Kako kaže, članovi sindikata trpe ogromne pritiske koji dolaze od upravnih organa škola, zbog čega će protiv nekih direktora biti podnete krivične prijave zbog ometanja i pritisaka, kao i "nasilja koje sprovode nad kolegama u školama".
 
"To je nedopustivo. Hoćemo li da guramo stvari pod tepih? Pa mi nećemo. Sve će biti javno. Ime i prezime svakog ko vrši pritisak će biti objavljeno. Sramota je. Ovo je dan kada bi trebalo svi da stanemo. Roditelji treba da stanu i tog dana da odrade roditeljski sastanak sa svojom decom. Bolje je da pričamo nego da ih nosimo po bolnicama. Šta je sa nama sa društvom i državom", pita Kokot.
 
Što se razjedinjenosti sindikata oko ove teme tiče, Kokot za 021.rs kaže da je sramota za svaki sindikat koji ne reaguje na ovo.
 
"Ovo je došlo iz baze. Ovo je prvi put posle sto godina da su prosvetni radnici tražili zaštitu, ne sindikat. Ljudi su zabrinuti za svoju bezbednost. Svaki sindikat koji to nije razumeo i koji je doneo neke pogrešne odluke - da se razlikuje, da ide drugi dan, da skraćuje nastavu, treba da ga je sramota. Ti sindikati ne treba da se nazivaju sindikatima", zaključuje Kokot.
 
SPRV: "Stvorena zabuna, mi zastupamo interese prosvetnih radnika"
 
Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine neće učestvovati ni u obustavi rada, ni u protestu zakazanima za četvrtak. Tri reprezentativna sindikata čiji je i ovaj član, Sindikat obrazovanja Srbije, Nezavisnost, i Sindikat radnika u prosveti Srbije će sutra, 30. novembra, od 12 do 14h, održati protestnu šetnju u Beogradu. 
 
Predsednik generalnog odbora ovog sindikata Aleksandar Trebaticki kaže za 021.rs da je protest "jednostrano zakazala Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, koja nije konsultovala tri reprezentativna sindikata".
 
"To je njihova odluka. Oni samostalno idu i ne žele saradnju sa ostala tri reprezentativna sidikata", ističe.
 
Kako kaže, cilj je da se nađe odgovarajuća pravna formulacija, kako bi se prosvetni radnici zaštitili i kako bi to moglo da prođe kroz skupštinsku proceduru.
 
"Sledi najpre formulacija pravnog zahteva kako da se spreči maltretiranje. Tim pravnika radi na tome. Onda sledi potpisivanje tog zahteva koji treba da bude predat u skupštinsku proceduru. Najverovatnije će toga dana kada bude potpisivanje zahteva biti organizovan štrajk upozorenja, odnosno obustava rada jedan čas u prepodnevnoj, a jedan u poslepodnevnoj smeni", objašnjava Trebaticki za 021.rs. 
 
Dalje pojašnjava da zahtev ovih sindikata nije striktno status službenog lica, već da pravni tim pokušava da iznađe najbolje rešenje
 
"Jeste to, ali na drugačiji način", navodi i dodaje da ne može još uvek da otkriva sve.
 
Ističe da pružaju ruku saradnje ka drugim sindikatima, uključujući i USPRV, međutim oni "sve svoje dosadašnje akcije izvode kao isključivo singl partija".
 
"Oni stvaraju veliku zabunu i čine veliku štetu našim akcijama", navodi i zaključuje da jedino Sindikat prosvetnih radnika u Vojvodini zastupa interese prosvetara.
Kako će Ministarstvo "utegnuti stvari"?
 
Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, reagujući ne samo na slučajeve nasilja nad prosvetnim radnicima, već i na porast vršnjačkog nasilja.
 
"Radna grupa će okupiti sve relevantne aktere: eminentne stručnjake za borbu protiv nasilja, psihologe i pedagoge s velikim radnim iskustvom iz školske i kliničke prakse, predstavnike resornog ministarstva, prosvetnih sindikata, društva direktora škola, udruženja roditelja", naveo je u razgovoru za list Politika ministar Branko Ružić.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je nakon sastanka da su tražili hitne izmene zakona. 
 
"Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno-disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga", navodi se u saopštenju USPRS.
 
Dodaju da se insistira na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.
 
Novi tim, trebalo bi do 20. decembra da "utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi".
 
Ministar je naveo da će prevencija biti pojačana, ali da se ne zna da li će se kazne pooštravati. 
 
Branko Ružić je još ranije na svom Tviter nalogu najavio "nultu toleranciju prema nasilju, bilo prema učeniku ili zaposlenom u prosveti" i naveo da je cilj nije samo sankcija, već da "sa posebnom pažnjom pomognemo svakom detetu da se razvija".
 
"Što je do prosvete, tu ćemo sigurno utegnuti stvari", naveo je. 
 
Gostujući u raznim emisijama, Ružić je najavio i podršku svakom učeniku, kao i ispitivanje svakog slučaja nasilja. 
  • /

    29.11.2022 21:54
    /
    Ma daj
    a gde si ti botino
  • Чика Стева

    29.11.2022 21:42
    Пази овог што зове родитеље у помоћ? А где сте ви да као синдикати станете у одбрану наше деце од увођења дебилних предмета у основно образовање, где сте да их браните од свакодневног ношења на кривим леђима по 5 уџбеника по предмету, где сте да их браните од крволочних страних издавача који подмићују да би њихови накарадно преведени уџбеници могли да трују умове и душе наше деце? Можете сви лепо у пакету да се сликате, што се мене тиче, далеко сте ви од некадашњих учитеља. Боље је било под санкцијама.
  • Aca

    29.11.2022 19:46
    Bata
    Podrška Trebatickom
    Pravi čovek na pravom mestu
    Pošten odan školi i nekorumpiran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.