Peticijom do bolje pošumljenosti Vojvodine - šta se zahteva od nadležnih?

Mreža "Pošumimo Vojvodinu" pokrenula je peticiju kojom od nadležnih organa traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti ovog dela zemlje.
Peticijom do bolje pošumljenosti Vojvodine - šta se zahteva od nadležnih?
Foto: 021.rs

Između ostalog, oni zahtevaju da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje. 

Predlažu sankcije za jedinice lokalne samouprave ukoliko ove obaveze ne ispune.

Takođe, od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju Budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.
 
Kako navode u obrazloženju, iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.
 
"Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati", piše u obrazloženju peticije.
 
Više detalja o peticiji možete pročitati na OVOM LINKU.
 
Podsetimo, prema zvaničnim podacima, Vojvodina je najmanje pošumljena regija Evrope. 
  • Sabahudin

    11.01.2023 09:38
    Omerović
    Prosta računica: 100 birokrata koji lade testise dnevno mogu da zasade 1000 sadnica
    Neka rade 25 dana to je 25000 sadnica. Malo li je? Znači, isterati bagru iz kancelarija, dati im alat i polako, sadnicu po sadnicu. Naravno, svakom po 3 sendviča zbog težih uslova rada...
  • Ja

    09.01.2023 15:16
    Šuma
    Peticija potpisana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina