Popis pokazao da je Sremaca manje: "Mnogi se fiktivno prijavljuju u Novom Sadu"

Na području Sremskog okruga živi 284.436 stanovnika, što je za 27.842 ili 9,1 odsto manje u odnosu na prošli popis, kada je ovde živelo 312.278 stanovnika, prvi su rezultati popisa.
 Popis pokazao da je Sremaca manje: "Mnogi se fiktivno prijavljuju u Novom Sadu"
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Dok brojke pokazuju da je u ovom regionu manji broj stanovnika, pojedini predstavnici lokalnih samouprava misle da njihovih sugrađana nema samo na papiru, jer su samo fiktivno prijavljeni u većim centrima.
Najveće smanjenje stanovništva je u opštini Šid, gde je prema popisu 28.202 ili 17,5 odsto stanovnika manje. Zatim sledi opština Irig koja broji 9.376 stanovnika, što je za 14 odsto manje nego na prethodnom popisu.
"Jedan deo građana je prijavljen u Novom Sadu i Beogradu, jer tamo imaju neku nekretninu. Mi smo imali veliki broj stanovnika koji je u ovu opštinu došao tokom rata devedesetih, ali su oni otišli prema velikim centrima", kaže za Novosti predsednik opštine Šid Zoran Semenović.
 
Da opština Irig ima 14 odsto manje stanovnika ne veruje Miodrag Bebić, zamenik predsednika ove opštine, tvrdeći da su se ljudi najviše zbog zdravstvenog osiguranja prijavili u Novi Sad ili Beograd.
 
"Mi imamo Vrdnik koji je jedan od većih turističkih centara i u koji se sve više i više doseljavaju. U poslednje vreme se primeti i veći broj mladih koji su se vratili, ali mnogi su ostali prijavljeni u većim gradovima, na prvom mestu zbog zdravstva, ali ima i onih koji su prijavljeni u inostranstvu", ističe Bebić.
 
I Grad Sremska Mitrovica, koji je jedan od većih centara ovog regiona, ostao je 8,5 odsto manje stanovnika, tako da sada ima 73.053 stanovnika, a pre deset godina imala je 79.940.
 
U Pećincima je 18.439 stanovnika, što je manje za 9,5 odsto, kao i u Rumi koja sada ima 48.966 stanovnika. Rezultati popisa pokazuju da je u opštini Inđija 43.755 stanovnika, što je za 9 odsto manje nego na prethodnom popisu i najmanji odliv stanovništva je u opštini Stara Pazova samo pet odsto, koja sada ima 62.645 stanovnika.
 
"Ne brinemo. Za nekoliko godina, kada se završi tunel kroz Frušku goru, znatno će nam približiti Novi Sad. Očekujemo da će biti veliko interesovanje za nekretnine, koje je počelo već sada. Nama će posebno mnogo pomoći Fruškogorski koridor", smatra Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig.
  • Deks

    27.01.2023 13:29
    Zamenik predsednika opštine Irig bi trebalo da zna da je na Popisu stanovništva evidentiran broj stanovnika koji stvarno živi na nekom području a ne fiktivno stanje. To znači da ukoliko neko poseduje ličnu kartu sa adresom u Novom Sadu a živi u Irigu trebalo je da bude popisan u Irigu, lična karta nije bila merodavna za popis.
  • Pera

    25.01.2023 18:07
    Ima nas Sremaca no cekamo da sve ozeleni pa da pođemo na njivu…A i da Bosanci odu…
  • Дада

    25.01.2023 12:56
    Злочин
    Где је нестало милион срба толико ни хитлер није побио у другом светском рату

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".